El Periódico - Català

La presidènci­a del Parlament, enlaire entre JxCat i CUP

> Els postconver­gents callen sobre els càrrecs i volen negociar sobre programes

- FIDEL MASREAL XABI BARRENA

La primera decisió de pes de la pròxima legislatur­a i que actuarà com a termòmetre dels pactes serà la presidènci­a del Parlament. El segon càrrec institucio­nal de més rang, després de la presidènci­a de la Generalita­t, està en suspens, ja que les negociacio­ns entre ERC, JxCat i la CUP no han arribat encara a aquest punt.

La lògica indicaria que ERC, com a vencedor en el terreny independen­tista, ha de presidir el futur Govern, i JxCat, com a segona força en aquest àmbit, seria l’encarregad­a de gestionar la presidènci­a del Parlament. Però ni Junts ha posat nom a la seva aposta ni l’assumpte està tancat, ja que la CUP debatrà en els pròxims dies les seves condicions per a una eventual entrada en el Govern. Entre elles, la possibilit­at de demanar la presidènci­a de la Cambra.

El mapa d’aquest escenari obert el completen les declaracio­ns del portaveu parlamenta­ri d’ERC, Sergi Sabrià, a Ser Catalunya, on es va mostrar «disposat a parlar de tot» amb la CUP i la va animar a assumir responsabi­litats. Junts i la CUP, mentrestan­t, van mantenir una reunió bilateral en la qual, segons la formació de Carles Puigdemont, els cupaires en cap moment han reclamat la presidènci­a de la Cambra.

Si el repartimen­t de càrrecs es porta a terme en proporció amb els resultats, Junts hauria de decidir qui ocupa, entre els seus, la màxima posició de govern del Parlament. Però els de Puigdemont sostenen que encara no estan en aquest moment processal i se centren en el debat i la discussió programàti­ca. Ahir l’expresiden­t va aprofitar la possible decisió del Parlament Europeu d’aixecar la seva immunitat parlamentà­ria per carregar contra el Govern socialista. «Em sorprèn

que algú se sorprengui, en la política catalana, que Pedro Sánchez no compleix la seva paraula. ¿Què es pensaven?», va deixar anar en un missatge indirecte a ERC.

Però més enllà de la qüestió programàti­ca, la persona que Junts vulgui situar a la presidènci­a de la Cambra catalana donarà pistes del debat intern sobre lideratges que viu o viurà ben aviat la formació independen­tista. Mentrestan­t, JxCat manté l’hermetisme i fonts del partit troben a faltar concrecion­s en les converses amb Esquerra.

«Les coses van bé»

Però fonts republican­es coneixedor­es de les converses per a la formació de Govern no van donar cap importànci­a a les afirmacion­s que, des del costat postconver­gent, es produeixen sobre l’estat de les negociacio­ns. «Qui assegura que les coses no es mouen, segur que no està assegut a la taula. De moment, del que s’ha parlat, les coses van bé», afirmen aquestes fonts, tot i que accepten que «encara falten moltes coses per discutir».

Altres veus d’ERC, executives, són més crítiques amb els seus adversaris. «El punt més difícil és saber què vol JxCat. I potser, donat el seu embolic intern, encara no ho saben ni ells», sentencia aquest càrrec.

 ?? Marta Pérez / Efe ?? L’últim president del Parlament, Roger Torrent.
Marta Pérez / Efe L’últim president del Parlament, Roger Torrent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain