El Periódico - Català

La mort de dos menors en baralles de bandes fa saltar les alarmes a França

> El Govern reforça la presència policial després que dos joves de 14 anys morissin en baralles que van tenir lloc amb 24 hores de diferència

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

El balanç és dramàtic: dos adolescent­s de 14 anys assassinat­s en dos dies en baralles entre bandes rivals. Les dues tragèdies comparteix­en el mateix escenari: el departamen­t d’Essonne, al nord de París.

La matinada de dilluns, una adolescent moria per la punyalada que va rebre a l’abdomen després d’interposar-se en una baralla a les portes del seu institut. La jove, la petita de quatre germans, «acabava de ser admesa per integrar una classe de relleus», un sistema de recolzamen­t escolar creat per combatre la deserció i la marginació a les escoles.

Després del succés, sis menors, d’entre 13 i 16 anys, inclòs el presumpte autor del crim, van ser detinguts per les autoritats en el marc d’una investigac­ió per «assassinat d’un menor» i «violència en reunió».

Només 24 hores més tard, un altre jove de 14 anys va morir al rebre una ganivetada al tòrax en una baralla que va aplegar més d’una trentena d’adolescent­s, membres de bandes enfrontade­s procedents de les comunes Epinay-sous-Sénart i Quincy-sousSénart. En el mateix enfrontame­nt, un altre menor de 13 anys va ser ferit de gravetat, víctima d’un tall al coll.

Després d’aquest nou aldarull, sis menors van ser detinguts i un setè, de 15 anys, el presumpte responsabl­e de la punyalada mortal, es va presentar hores més tard a la comissaria. El xoc hauria sigut gravat en vídeo, una prova que ajudarà les autoritats a aclarir els detalls del succés.

Problema en ple ascens

Si bé els dos casos no estarien, a priori, relacionat­s, com va explicar la fiscalia d’Évry, la funesta seqüència il·lustraria una problemàti­ca en ple ascens. Segons el ministeri públic, els enfrontame­nts entre adolescent­s, «amb rivalitats entre bandes i armes» pel mig, es produirien totes les setmanes en el conflictiu departamen­t.

«Aquest drama es produeix en un context en el qual els incidents entre joves i les baralles entre bandes han augmentat en nombre, intensitat i gravetat [...] cap sector és immune a aquest tipus de fenòmens i drames», va comentar Eric Jalon, prefecte d’Essonne, a la televisió BFMTV.

Davant l’escalada de violència, el prefecte va anunciar la seva intenció de reunir dilluns «els alcaldes dels 10 municipis més afectats per aquest fenomen [d’enfrontame­nts entre bandes] al departamen­t», així com les empreses de transport i els responsabl­es de l’Educació Nacional, per dotar «cada un d’aquests sectors d’un veritable dispositiu antibarall­es».

A l’espera de la posada en marxa d’aquests eventuals mecanismes de prevenció, el mateix prefecte va assegurar que dimarts va demanar a la gendarmeri­a «que reforcés la vigilància i el control a la zona de Saint-Chéron, Dourdan i els municipis veïns per evitar la propagació d’aquest fenomen a curt termini».

Per la seva banda, el ministre de l’Interior, Gerald Darmanin, va informar de la seva intenció de desplegar «un centenar de policies i gendarmes» i reunir, aquest mateix cap de setmana, els prefectes dels departamen­ts d’Îlede-France, ja que «és efectivame­nt [en aquesta regió] on es produeix el 90% de les baralles entre joves». La repetició d’aquestes baralles, un fenomen que, al seu parer, «es multiplica [...] a causa del mimetisme de les xarxes socials i la missatgeri­a xifrada», representa ja un «desafiamen­t de seguretat» per a França.

El Ministeri de l’Interior desplegarà un centenar de policies als districtes afectats

A la perifèria de París

Segons les xifres del Ministeri de l’Interior, 357 baralles entre bandes van ser comptabili­tzades a tot elterritor­inacionale­l2020, i186 de les quals van ser registrade­s als barris limítrofs de París. El departamen­t d’Essonne va comptabili­tzar 99 enfrontame­nts, una xifra gens menyspreab­le que suposa un increment del 80% respecte a l’any anterior, quan les autoritats van comptabili­tzar 55 aldarulls d’aquestes caracterís­tiques.

En altres paraules, els enfrontame­nts entre bandes rivals «gangrenen Essonne i posen els menors en primera línia», va resumir dimarts la fiscal Caroline Nisand en vista dels esdevenime­nts.

 ?? Yoan Valat / Efe ?? Un cotxe de policia passa al costat del lloc on dimarts es va produir la mort d’un adolescent per apunyalame­nt.
Yoan Valat / Efe Un cotxe de policia passa al costat del lloc on dimarts es va produir la mort d’un adolescent per apunyalame­nt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain