El Periódico - Català

Les xarxes socials nodreixen i intensifiq­uen les disputes

-

«S’ha convertit en una prova, un ritu d’iniciació: saps barallar-te, ets un dels nostres», explica al diari Le Parisien Guillaume Roux, membre del sindicat de policia Unité-SGP 91. Els enfrontame­nts entre bandes rivals, formades per adolescent­s, serien l’escenari perfecte per jurar lleialtat i confirmar la seva pertinença a la colla. Però res d’això seria possible sense l’existència de les xarxes socials: «Hi ha una digitalitz­ació dels conflictes», detalla la sociòloga Marwan Mohammed, especialis­ta en joventut urbana, a les pàgines de Le Monde.

Ja no és necessari un cara a cara per iniciar un conflicte entre adolescent­s, perquè l’espai virtual reemplaça el físic i facilita el naixement de disputes entre joves. Les xarxes socials no només ajuden a nodrir aquests conflictes, sinó que també multipliqu­en el seu públic. «Els enfrontame­nts són seguits en temps real per centenars de persones [...], els fets i el prestigi [dels participan­ts] són comentats, qualificat­s i avaluats online», insisteix la sociòloga.

La mort de dos adolescent­s en els últims dos dies demostra la dimensió d’un problema que es cola sovint a les pàgines de successos. El gener passat, les imatges d’una brutal pallissa a un jove de 15 anys a París va commociona­r l’opinió pública. Vuit menors van ser acusats de «temptativa d’assassinat, violència de bandes i robatori».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain