El Periódico - Català

Alemanya dicta la primera condemna internacio­nal contra el règim sirià

> Un tribunal castiga amb quatre anys i mig de presó un exagent de Bashar al-Assad per la seva «complicita­t en crims de lesa humanitat»

- ANDREU JEREZ

El primer procés del món contra crims comesos pel règim sirià de Bashar al-Assad ha acabat amb una pena de presó de quatre anys i mig. Així ho va anunciar ahir l’Audiència Superior Provincial de Coblença, a Alemanya. El tribunal considera provat que l’exagent dels serveis secrets sirians Eyad Alghareib va ser còmplice de crims de lesa humanitat al participar en el trasllat de víctimes de tortures. La condemna castiga la complicita­t amb els delictes de tortura i detenció il·legal de, almenys, 30 persones detingudes el 2011 i portades a una presó de Damasc. Just fa una dècada començaven al país àrab les protestes antigovern­amentals que desembocar­ien en una Guerra Civil encara inacabada.

La condemna d’ahir podria no ser l’última que es dictés a Alemanya contra els crims de lesa humanitat comesos a Síria.

A l’abril està previst que finalitzi un altre procés contra el ciutadà sirià Anwar Raslan, presumpte exdirigent dels serveis secrets d’Al-Assad, acusat de 58 homicidis i d’haver torturat milers de persones.

Els dos judicis es basen en el principi de la jurisdicci­ó internacio­nal contra delictes de lesa humanitat, assumit pel codi penal de la República Federal el 2002. Això permet que el genocidi, els crims de guerra o els de lesa humanitat puguin ser jutjats en tribunals nacionals alemanys tot i que fossin comesos fora de les fronteres del país.

Identifica­ts per refugiats

Alghareib i Raslan van ser detinguts fa dos anys a Berlín i a la regió de Renània-Palatinat. Refugiats sirians que havien patit tortures i arribat a Alemanya fugint de la Guerra Civil al seu país van poder identifica­r els dos compatriot­es. Amb ajuda d’organitzac­ions defensores de drets humans els van portar davant la justícia alemanya. «Eyad A. és només la punta d’iceberg del vast aparell de tortura sirià», va dir després de donar-se a conèixer la sentència Wassim Mukdam, superviven­t de la repressió d’Al-Assad i un dels demandants en el procés del tribunal de Coblença. «Aquest veredicte és important. Espero que doni llum sobretot als crims del règim d’Al-Assad. Serà llavors només el primer pas d’un llarg camí cap a la justícia per a mi i per a altres superviven­ts», va declarar Mukdam a l’oenagé Centre Europeu pels Drets Constituci­onals i Humans (ECCHR).

Com a cap d’Estat, el president Al-Assad compta amb immunitat davant processos com el portat a terme a Coblença. Malgrat això, la fiscalia alemanya ha anat acumulat proves contra ell en el curs de la investigac­ió contra els dos exagents sirians detinguts.

Porta a l’esperança

Eyad Alghareib va ser detingut fa dos anys a Berlín després de ser identifica­t per algunes de les seves víctimes

Activistes defensors de drets humans esperen que aquestes proves puguin ser utilitzade­s més endavant contra Al-Assad si aquest deixa de ser president algun dia i pogués ser portat davant el Tribunal Penal Internacio­nal o algun tribunal especial de les Nacions Unides.

El veredicte anunciat ahir per la justícia alemanya obre la porta de l’esperança per a centenars de milers de refugiats sirians que viuen en el país centreeuro­peu. Molts d’ells han denunciat tortures a les presons del seu país. «Tant de bo aquest veredicte motivi altres fiscalies europees a iniciar processos similars. L’objectiu és continuar portant davant la justícia altres membres de l’aparell de seguretat d’Al-Assad», diu Wolfgang Kaleck, secretari general de l’oenagé ECCHR.n

 ?? Reuters ?? Eyad Alghareib compareix davant del jutjat de la localitat alemanya de Coblença per sentir el veredicte en el procés en el qual està encausat.
Reuters Eyad Alghareib compareix davant del jutjat de la localitat alemanya de Coblença per sentir el veredicte en el procés en el qual està encausat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain