El Periódico - Català

Els EUA anuncien el seu retorn al Consell de Drets Humans

Blinken assenyala que aquest organisme de l’ONU ha de corregir el «biaix antiisrael­ià»

- AGÈNCIES

Els Estats Units van marcar ahir la seva tornada al Consell de Drets Humans de l’ONU, després de tres anys d’absència durant l’Administra­ció de Donald Trump. El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va intervenir per primera vegada en aquest fòrum virtual per la pandèmia per manifestar que Washington torna a confiar en el Consell per promoure llibertats fonamental­s, però no a qualsevol preu, i que aquest òrgan, segons la seva opinió, necessita canvis. Així, Blinken va avançar que els EUA es presentara­n com a candidat a formar part d’ell per al trienni 2022-24 i va advertir que denunciarà les violacions a les llibertats fonamental­s a la Xina, Rússia o Veneçuela, i intentarà reduir el biaix «antiisrael­ià» de l’òrgan.

Segons el cap de la diplomàcia dels EUA, el Consell hauria de reconsider­ar el «seu desproporc­ionat enfocament contra Israel» o que entre els seus membres hi hagi freqüentme­nt règims autoritari­s. Segons la seva opinió, «els que tenen els pitjors registres de drets humans no haurien de se-ne membres».

El Consell de Drets Humans, que es reuneix unes tres vegades a l’any durant diverses setmanes per debatre els principals problemes en la matèria, es compon de 47 membres que es renoven parcialmen­t cada any, i actualment acull Rússia, Xina, Veneçuela o Cuba, molt criticats pels EUA.

Tots ells van ser esmentats per Blinken, que va assenyalar que Washington utilitzarà el fòrum per «continuar denunciant abusos a països com Veneçuela, Nicaragua, Cuba o l’Iran» i «les atrocitats comeses a Xinjiang» (regió del nord-oest xinès) o «quan les llibertats fonamental­s són atacades a Hong Kong». A Moscou li va exigir una vegada més que «alliberi sense condicions Alexei Navalni».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain