El Periódico - Català

Els Vint-i-set busquen fórmules per accelerar la producció de vacunes

> Espanya, Bèlgica, Dinamarca, Polònia i Lituània demanaran avui a la resta l’adaptació de plantes existents i la construcci­ó de noves instal·lacions

- SILVIA MARTINEZ ABEL GILBERT

Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea tornen a reunir-se per videoconfe­rència aquest dijous per prendre el pols a una pandèmia de coronaviru­s que té encara molts fronts oberts: el de la limitació dels viatges no essencials i les restriccio­ns a la lliure circulació per frenar la propagació de noves variants, que ja ha generat un toc d’atenció de Brussel·les a països com Alemanya, Bèlgica, Hongria i els nòrdics; la creació de certificat­s de vacunació per facilitar els viatges i ressuscita­r les temporades turístique­s, que reclamen països com Grècia però que continuen dividint els Vint-i-set i, sobretot, la recerca de vies per accelerar i multiplica­r la capacitat europea de producció de vacunes.

Tot i que la Comissió Europea assegura que continua treballant perquè les farmacèuti­ques amb les quals ha firmat contractes la UE, particular­ment AstraZenec­a, subministr­in

El Govern veneçolà va declarar ahir persona no grata l’ambaixador­a de la Unió Europea (UE) acreditada a Caracas, la portuguesa Isabel Brilhante Pedrosa. Per «decisió de Nicolás Maduro» se li va donar un termini de 72 hores per deixar el país. Va ser la resposta del Palau de Miraflores a les sancions que va aprovar el bloc comunitari per a 19 alts funcionari­s.

El ministre veneçolà de Relacions Exteriors, Jorge Arreaza, va «un nombre suficient» de dosis i compleixin el calendari d’entregues, els dubtes i el nerviosism­e continuen molt presents entre els Estats membres. «La nostra prioritat ha de ser accelerar les vacunacion­s a tota la UE» i «això significa accelerar el procés d’autoritzac­ió de vacunes així com la producció i el subministr­ament», garantir «entregues predictibl­es» i que les companyies farmacèuti­ques «compleixin els seus compromiso­s», insisteix el president del Consell Europeu, Charles Michel, en la seva carta d’invitació a una cimera que se centrarà en la Covid-19 i la política sanitària.

Suport als productors

Cinc països portaran a la cimera una petició concreta en aquest terreny. «El nostre missatge clau és que necessitem urgentment integrar i dirigir estratègic­ament la nostra cadena de valor per impulsar les capacitats de producció de vacunes a Europa», defensen l’espanyol Pedro Sánchez i els seus homòlegs de Bèlgica, Dinamarca, entregar en mà el document d’expulsió a Brilhante, poques hores després que l’Assemblea Nacional (AN), dominada novament pel madurisme des del 5 de gener, reclamés a Maduro prendre aquesta mesura. La reunió a la seu de la Cancelleri­a va durar una hora. Arreaza va escriure en el seu compte de Twitter que ha transmès a la diplomàtic­a europea «la falta de respecte a la Constituci­ó» que suposen les sancions.

El comandant de policia Remigio Ceballos, el governador de l’estat de Zulia, Omar José Prieto, i la presidenta del Consell Nacional

Electoral, Indira Alfonzo, formen part de la nova llista de dirigents que no podran entrar a territori comunitari i als quals se’ls congelaran els actius i béns que tinguin a la UE. També han sigut penalitzat­s diversos diputats de l’AN, per no haver sigut «elegida democràtic­ament», i alguns integrants del Tribunal Suprem.

«Els individus afegits a la llista són responsabl­es, en particular, de menyscabar els drets electorals de l’oposició i el funcioname­nt democràtic de l’Assemblea Nacional, i per serioses violacions dels drets humans i restriccio­ns de llibertats fonamental­s», va assenyalar la UE.

Juan Guaidó, que fins fa poques setmanes encara era reconegut per Europa com a «president encarregat» de Veneçuela, no va tardar a reaccionar i expressar el seu «agraïment» a Brussel·les.

Polònia i Lituània a una carta remesa a la resta de dirigents europeus en vigílies de la nova cita. Un impuls que requerirà no només recolzar els productors de vacunes amb problemes, sinó adaptar les fàbriques existents i construir noves instal·lacions per produir més dosis.

Passaport de vacunació

Els líders europeus també abordaran la creació d’un passaport de vacunació per facilitar els viatges, tot i que l’únic compromís serà, segons l’esborrany de declaració, continuar treballant. «És pertinent llançar la feina tècnica però cal mantenir la prudència fins a aclarir les interrogan­ts que hi ha», afirmen fonts franceses. Els Vint-i-set també insistiran en què, «de moment, els viatges no essencials hauran de

Els estats membres segueixen xocant sobre el passaport de vacunació per facilitar els viatges

restringir-se», assenyala l’esborrany de declaració en què treballen els Vint-i-set.

En aquesta ocasió, Michel ha previst una segona videoconfe­rència dedicada a la seguretat i la defensa, que tindrà lloc divendres al matí, i en la qual participar­à també el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g. La intenció del president del Consell Europeu és plantejar el risc d’atacs cibernètic­s i altres amenaces híbrides així com les relacions amb els països del veïnat sud.

«Hem cridat l’atenció [de la UE]. Tant de bo que hi hagi una avaluació assossegad­a [...], que facin un procés d’anàlisi reflexiva, que puguin deposar aquestes actituds ingerencis­tes i prepotents», va tuitejar Arreaza abans de preguntar-se: «¿Amb quina autoritat es creuen que poden avaluar, reconèixer, desconèixe­r institucio­ns d’altres països?». El ministre espera que el bloc europeu «deixi de ser un apèndix de l’elit dominant», en al·lusió als EUA.

Reconstrui­r ponts

nTot i així, va confiar a poder, en un futur, «reconstrui­r els ponts d’entesa i diàleg» entre Veneçuela i la UE, que, va recordar, ha aprovat 55 paquets de sancions econòmique­s els últims anys.

Hi va haver enceses paraules per part de l’oficialism­e. La seva principal autoritat legislativ­a, Jorge Rodríguez, va dir sentir «fàstic» per les sancions a Caracas. «¡Aixeco les meves dues mans perquè es declari persona no grata la representa­nt de la UE!» va exclamar.

n

 ?? Reuters ?? Charles Michel i Ursula von der Leyen, en una trobada virtual del G-7.
Reuters Charles Michel i Ursula von der Leyen, en una trobada virtual del G-7.
 ?? Rayner Peña / Efe ?? Isabel Brilhante.
Rayner Peña / Efe Isabel Brilhante.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain