El Periódico - Català

Creix la protesta a Panamà pels abusos en centres d’acolliment

Un informe parlamenta­ri detalla les atrocitats patides per menors vulnerable­s i orfes en albergs de l’Estat

- MONTSE MARTÍNEZ

Panamà continua revoltat. Les protestes al carrer, especialme­nt de joves, no cessen malgrat que l’escàndol es va fer públic ja fa més de dues setmanes. Passen els dies i segueix el degoteig de detalls de les barbaritat­s que es van cometre des del 2015 en 14 centres d’acolliment públics del país, llocs que, destinats a ser llars de protecció i cura per a nens vulnerable­s i orfes, es van convertir en un altre epicentre més d’abusos i maltractam­ents. Volem presó és una de les consignes més escoltades en els actes de protesta que se succeeixen dia sí, dia també.

Entre aquestes barbaritat­s figuren abusos sexuals, amb nenes que han denunciat que religiosos les van deixar embarassad­es i després les van obligar a avortar, maltractam­ents físics i psicològic­s, menjar per a gossos destinat als nens, menors amb malalties venèries, joves discapacit­ats immobilitz­ats amb manilles, medicació caducada, matalassos a terra i habitacion­s sense llum ni finestres com a àrees de càstig.

La pitjor part se l’emportaven els menors discapacit­ats, convidats a «pregar» en lloc de rebre la medicació prescrita per a malalties com l’epilèpsia. I menors en situació de risc social van ser ubicats en llocs compartits per persones amb algun tipus de drogodepen­dència.

Vuit investigac­ions

És la tirallonga de delictes reflectida en un informe elaborat per l’Assemblea Nacional que ja està en mans de responsabl­es polítics i de la judicatura. Hi ha vuit investigac­ions obertes, segons la fiscalia, que, en les seves primeres indagacion­s, apunta als profession­als dels albergs com a autors dels fets denunciats. No obstant, el ministeri públic va confirmar que ja hi ha imputats, tot i que no va facilitar detalls.

Panamà compta amb mig centenar d’albergs públics amb capacitat per a 1.200 menors. L’Estat, a través de la Secretaria Nacional d’Infantesa, Adolescènc­ia i Família (Senniaf), supervisa i finança les entitats que els gestionen; des d’oenagés fins a fundacions passant per organitzac­ions de tall religiós, tant catòliques com evangèliqu­es. La pressió per les protestes va obligar la setmana passada el president del país, Laurentino Cortizo, a emetre una declaració gravada i transmesa per televisió en la qual sol·licitava el màxim càstig per als responsabl­es. Una declaració considerad­a buida pels manifestan­ts més bel·ligerants que acusen el mandatari de «còmplice» per emparar els alts funcionari­s involucrat­s en l’escàndol.

L’informe ha sigut elaborat per un grup de diputats de la Comissió de la Dona, la Infantesa, la

Joventut i la Família de l’Assemblea Nacional (AN) de Panamà. Però molt abans, els que van estirar el fil van ser dues treballado­res socials que van perdre la seva feina per posar negre sobre blanc el que havien vist.

Chanita Chamarra i María Victoria Pomar van ser destituïde­s per la Senniaf per haver elaborat un informe en el qual es denunciave­n terribles atrocitats als albergs de l’àrea metropolit­ana de Panamà. El seu treball va donar peu a l’informe de l’Assemblea Nacional.

«Aquesta és la joventut lluitant pels nens que van ser violats sexualment, físicament i emocionalm­ent. Van ser despresos totalment dels seus drets humans [...]. L’Estat els va fallar», va declarar el fundador de la plataforma Sal de las Redes, José Isaac González. Aubrey Baxter, un altre dels manifestan­ts de dimarts davant un edifici governamen­tal, es va queixar de la «poquíssima informació» del cas.

Algunes nenes han denunciat quedar embarassad­es de religiosos que després les obligaven a avortar

 ?? Carlos Lemos / Efe ?? Protesta contra l’abús infantil, dimarts, a Ciutat de Panamà.
Carlos Lemos / Efe Protesta contra l’abús infantil, dimarts, a Ciutat de Panamà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain