El Periódico - Català

Almenys 79 morts en diversos motins a presons de l’Equador

El Govern acusa quatre bandes dels disturbis per tenir el control de les presons

- ABEL GILBERT

Almenys 79 presos han mort a una sèrie de motins a presons de l’Equador, segons el balanç de les autoritats oficials. El director del Servei Penitencia­ri, Edmundo Moncayo, els va atribuir a picabarall­es entre almenys quatre bandes que es disputen el control de les unitats penitencià­ries: Los Pipos, Los Lobos, Los Chone Killers i Los Tiguerones. Els incidents a les presons de Cuenca, Guayaquil i Cotopaxi, on es concentren el 70% de les persones privades de llibertat, van deixar un número per ara indetermin­at de ferits.

La crisi carcerària s’ha colat inevitable­ment a una escena política tensada després del recompte dels vots que va definir els candidats que passaran a la segona volta a les eleccions presidenci­als, el pròxim 11 d’abril. Un d’ells, el correista Andrés Arauz, va exigir a Moreno que «es responsabi­litzi i cuidi la vida de policies, persones privades de la seva llibertat i de tots els ciutadans» perquè «el país no aguanta més l’absència de lideratge». La fiscalia ha iniciat la investigac­ió del cas.

«Davant l’acció concertada d’organitzac­ions criminals per generar violència a centres penitencia­ris del país, des del Post de Comandamen­t Unificat conjuntame­nt amb el comandamen­t policial gestionem accions per recuperar el control», va explicar el ministre de Govern, Patricio Pazmiño Castillo.

Segons Moncayo, les quatre faccions delictives busquen agafar el control de la vida dels interns a les unitats penitencià­ries, que abans estava en mans de José Luis Zambrano, àlies Rasquiña, el líder de la temuda organitzac­ió coneguda com Los Choneros. Zambrano va ser assassinat a la ciutat costanera de Manta poc després de ser posat en llibertat.

Lideratge delictiu

La seva defunció, assenyalen els diaris equatorian­s, hauria despertat l’ambició d’altres bandes criminals dins de les penitencie­ries. «Esperàvem una reacció immediata però s’ha demorat i és la que s’ha produït avui entre dos grups intentant trobar un lideratge delictiu», va explicar Moncayo.

Al seu informe, Moncayo va assenyalar que els motins es van produir després d’una batuda efectuada la vigília per personal penitencia­ri, que va trobar armes de foc amb què, presumible­ment, es pretenia atemptar contra integrants d’una de les bandes en disputa. Diversos agents penitencia­ris van ser retinguts per interns en quatre pavellons, però van ser alliberats poques hores després, sense lesions.

 ?? Robert Puglla / Efe ?? La presó de Turi, a Cuenca (Equador), on hi va haver un motí.
Robert Puglla / Efe La presó de Turi, a Cuenca (Equador), on hi va haver un motí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain