El Periódico - Català

Aena retarda tres anys les obres d’ampliació del Prat i Barajas

> El gestor aeroportua­ri rebaixarà les seves inversions a la meitat els pròxims dos anys per la crisi de la Covid-19 El grup va experiment­ar l’any passat una caiguda d’ingressos del 50%

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS

Les ampliacion­s dels aeroports de Madrid-Barajas i Barcelonae­l Prat es retardaran durant dostres anys, «més aviat tres», com a conseqüènc­ia «exclusivam­ent» dels efectes econòmics de la Covid-19, segons va reconèixer ahir el president d’Aena, Maurici Lucena, durant la conferènci­a de premsa de presentaci­ó dels resultats. La companyia pública que gestiona els aeroports va anunciar pèrdues de 126 milions d’euros i una caiguda dels ingressos per sobre dels 2.000 milions a causa de la pandèmia.

Lucena va comentar que a mitjans de març la companyia presentarà una proposta de reformulac­ió de les actuacions previstes en el DORA II (20222026) i que ja inclourà que l’inici de les actuacions a l’aeroport del Prat es desplacin al període final. Les inversions previstes per al període esmentat es rebaixen de l’entorn dels 900 milions anuals a una xifra més pròxima a la meitat, 450 milions.

Per tant, la proposta d’Aena –que després ha d’aprovar el Consell de Ministres entorn del setembre, segons els càlculs de Lucena– és «desplaçar» l’inici de les ampliacion­s dos o tres anys, «més aviat tres», de manera que començaran en la part final del període d’aplicació del DORA II.

Remodelaci­ó prevista

La remodelaci­ó de l’aeroport de Barcelona-el Prat s’incloïa en els plans d’Aena per a aquest pròxim període. I aquestes actuacions inclouen la reconfigur­ació de la T-1; un nou edifici per a la terminal satèl·lit; nova connexió entre terminals, nou aparcament a la T-1 i la millora del camp del vol. Aena va valorar la inversió en aquestes actuacions, a més de les requerides a Girona i Reus, en 1.500 milions.

Comptant les inversions previstes per a l’ampliació de l’aeroport Adolfo Suárez MadridBara­jas, els plans d’inversió totals de la companyia preveuen

 ?? Jordi Cotrina ?? Terminal 1 de l’aeroport del Prat sense gairebé activitat, dilluns passat.
Jordi Cotrina Terminal 1 de l’aeroport del Prat sense gairebé activitat, dilluns passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain