El Periódico - Català

Tres milions d’inquilins destinen el 30% de la seva renda a pagar el lloguer

> El líder de CCOO planteja que «cal anar més enllà» de la dicotomia entre limitar el preu de l’arrendamen­t o aplicar mesures fiscals

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS EL PERIÓDICO

Les llars de lloguer tenen pitjors condicions econòmique­s i els seus habitants realitzen un sobreesfor­ç per pagar lloguers excessius que fixa un mercat «ineficient i especulati­u», segons posa de manifest l’informe La vivenda de lloguer a Espanya, que va donar a conèixer ahir CCOO. Tres milions d’inquilins (el 41%) dediquen més del 30% dels seus ingressos al lloguer (aquest percentatg­e delimita l’import màxim de la renda que es considera raonable per al pagament de la vivenda). A més, a Espanya hi ha més de dos milions d’inquilins en risc d’exclusió social, i un total de gairebé 7,4 milions de persones que viuen en cases de lloguer. Aquesta difícil situació s’ha agreujat, a més, pels negatius efectes de la pandèmia i la crisi sobre els ingressos de les llars, va destacar Unai Sordo, secretari general de CCOO, en la presentaci­ó d’aquest informe, en la qual va participar al costat de l’economista del sindicat Luis Zarapuz.

El risc dels propietari­s

Aquest treball destaca que els propietari­s tenen ingressos superiors a la resta de la població (el 51% dels arrendador­s guanyen

El BBVA es prepara per escometre un expedient de regulació d’ocupació (ero) que podria afectar prop de 3.000 treballado­rs de l’entitat, més de 40.000 euros a l’any) i pateixen un risc de pobresa molt inferior. El lloguer ja és la principal forma d’accés a la vivenda de la població jove, així que CCOO planteja que «és urgent la intervenci­ó pública per garantir el dret a una vivenda digna i assequible».

En aquest sentit, la llei en potència pel dret a la vivenda «ha segons Expansión. La negociació entre el banc i els sindicats encara no ha començat, però, segons fonts coneixedor­es de l’operació, l’entitat pretén fer aquest ajust de plantilla durant el primer semestre del 2021, per la qual cosa podria començar en unes setmanes. L’entitat d’actuar a curt termini per limitar el preu dels lloguers i a llarg termini ha de servir per crear i consolidar un ampli parc públic de lloguer assequible i social». Sordo va recordar que aquestes i altres mesures per aconseguir un mercat de la vivenda eficient, que garanteixi l’accés i millori la productivi­tat del país traslladan­t

s’ha limitat a comentar: «Estem valorant totes les alternativ­es».

Aquest nombre d’empleats suposa al voltant del 10% de la plantilla de l’entitat presidida per Carlos Torres. Precisamen­t, alguns analistes externs ja havien posat sobre la taula aquesta idea. Així, Barclays estima que una reducció de la plantilla del BBVA a Espanya del 5% li proporcion­aria uns estalvis anuals de 87 milions d’euros des del tercer trimestre del 2021 i implicaria assumir uns costos de reestructu­ració de 156 milions d’euros després d’impostos.

Pla de reestructu­ració

En un informe publicat al febrer, el banc d’inversió va introduir aquest supòsit per actualitza­r les seves previsions sobre el BBVA en el marc de l’anunci del seu conseller delegat, recursos de l’Espanya rendista a l’Espanya productiva, figuren en la Iniciativa Sindical pel Dret a la Vivenda de CCOO i UGT. «Esperem que el Govern posi a sobre de la taula un paquet ambiciós per garantir l’accés a la vivenda a la majoria de la població», va comentat el secretari general de CCOO.

Sordo va recordar que la solució del problema va més enllà de la dicotomia entre el límit dels preus del lloguer o l’aplicació de mesures fiscals que sembla que separa els socis del Govern central (PSOE i Unides Podem). «No és una dicotomia: o mesures fiscals o mesures d’ampliar el parc de lloguer o limitar el preu del lloguer. Són totes i alguna més. Només augmentant el parc no provocaràs una caiguda dràstica del preu del lloguer, cosa que no vol dir que no s’hagi d’augmentar el parc», va comentar Sordo.

CCOO considera que el de la vivenda és un mercat limitat on els propietari­s poden exercir fàcilment pressió sobre els preus i inflar els lloguers. Els demandants ho han d’acceptar al ser la vivenda un bé de primera necessitat. «El mercat és més ineficient com menor és la rellevànci­a que té el lloguer cobrat sobre la renda total dels propietari­s», destaca Zarapuz.

nOnur Genç, sobre un pla de reestructu­ració ràpid en el primer semestre del 2021.

Genç ja va aprofitar la presentaci­ó dels resultats anuals per anunciar que el banc està estudiant una nova retallada substancia­l de despeses a la seva xarxa a Espanya i als serveis centrals que decidirà i començarà a aplicar en el primer semestre d’aquest any. «Estem explorant totes les alternativ­es», va afirmar. Es tractava d’un canvi de discurs, ja que tres mesos abans va descartar fer vun ero i va assegurar que tenia previst mantenir el ritme habitual d’unes 3.800 sortides d’empleats a l’any en el grup

En aquesta línia d’estalviar costos, el banc ha tancat 116 oficines (gairebé el 5% de la seva xarxa), a Espanya, segons explica El Economista.

n

 ?? Ferran Nadeu ?? Una immobiliàr­ia del passeig de Maragall de Barcelona.
Ferran Nadeu Una immobiliàr­ia del passeig de Maragall de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain