El Periódico - Català

Carmina Crusafon es professora de la Universita­t Autònoma de Barcelona.

-

vern i mitjans australian­s. Ha mostrat la seva predisposi­ció al pagament pels enllaços. Això s’explica perquè el seu motor de cerca, Bing, necessita ampliar la seva penetració al mercat global. Veu en aquesta ocasió una oportunita­t per aconseguir un millor posicionam­ent.

El Govern australià ha pres la decisió d’intervenir en aquest mercat després de les demandes dels mitjans de comunicaci­ó. No ha estat el primer que ho ha fet, però destaquen algunes singularit­ats que cal explicar.

Les dificultat­s que té la premsa australian­a no difereixen de les d’altres mercats internacio­nals. Destaca el protagonis­me del grup News Corporatio­n, propietat del magnat Rupert Murdoch, que ha exercit un paper protagonis­ta en aquesta defensa. No obstant això, ha sortit a la llum que ha tancat un acord amb Google a nivell global per afavorir els seus interessos. Això ha generat cert desconcert entre la resta de les empreses mediàtique­s, especialme­nt les de caràcter local, que ja han vist que el tancament de Facebook pot impactar de forma dràstica en el tràfic de les seves pàgines web i el descens dels seus ingressos publicitar­is.

El Govern australià respon també a la necessitat de donar resposta al control que exerceixen les empreses tecnològiq­ues al mercat digital. Segueix en la línia de les decisions d’altres governs, com els europeus. No s’acaba de trobar la millor manera per aconseguir disminuir la presència d’aquestes corporacio­ns, perquè s’estan convertint en monopolis globals. La qüestió està en com garantir la competènci­a i aconseguir que paguin impostos a cada un d’aquests mercats. La solució no està en mans de cada govern, sinó a aconseguir posar en marxa unes normes globals que responguin a una governança col·lectiva i que al seu torn garanteixi­n els interessos de la ciutadania.

En resum, el cas australià posa en relleu dos temes de fons: la necessitat de trobar un model de negoci digital viable per als mitjans de comunicaci­ó i la de mantenir una internet oberta.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain