El Periódico - Català

L’estranya dedicatòri­a de Salvador Illa

- Luis Mauri

L’última nit electoral catalana, el guanyador, Salvador Illa, va fer una cosa molt infreqüent. A l’hora dels agraïments, els candidats no solen esmentar els seus assessors de comunicaci­ó. Se suposa que l’agraïment va inclòs en el contracte i els spin doctors acostumen a moure’s amb més comoditat i destresa fora del feix de llum. Però Illa va citar Redondo i el seu adjunt en el gabinet de Pedro Sánchez, el sociòleg i politòleg Francisco Salazar, expert en l’exploració de l’opinió pública. Tots dos estaven aquella nit a la seu central del PSC, a Barcelona.

Redondo, que ha desbrossat el camí de Sánchez des del no-res fins a la Moncloa, té gran influència en el president, tot i que segurament no tanta com suggereixe­n algunes llegendes politicope­riodístiqu­es. L’epopeia màgica atrau sempre més que la realitat crua. Però el cert és que l’operació de recanvi de Miquel Iceta per Illa com a cap de cartell electoral es va forjar al laboratori de Redondo i Salazar a la Moncloa.

Després de l’èxit de l’operació Illa a Catalunya, Sánchez ja pren mesures a Andalusia per apartar Díaz del cartell electoral socialista

Després de l’èxit de l’operació Illa, aquest laboratori ja pren mesures, i les computa, a Andalusia. El resultat electoral català reforça Sánchez en el forcejamen­t amb la seva íntima enemiga Susana Díaz per apartar-la del lideratge del PSOE andalús. I el càstig infligit al PP i C’s enforteix l’esperança dels socialiste­s de recuperar el seu feu idiosincrà­tic del sud. Les eleccions andaluses són més a prop del que sembla, l’any vinent.

Díaz rebrà en el seu moment una proposta similar a la que va arribar a Iceta. El líder socialista català va comprendre immediatam­ent l’oportunita­t i la profundita­t de la jugada, també la seva utilitat. Però Iceta, a diferència de Díaz, no partia d’una situació d’hostilitat amb Sánchez, al contrari.

L’andalusa ha reiterat aquesta setmana la seva voluntat de seguir al capdavant del PSOE a la seva comunitat i de batre’s amb qui sigui necessari, la ministra María Jesús Montero inclosa. Bé, és de manual que les parts es reafirmin abans d’entrar en negociació, sobretot quan aquesta no és amistosa.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain