El Periódico - Català

Donar aire a les empreses

-

Superat el pic de la tercera onada a Catalunya, les opinions favorables a flexibilit­zar algunes de les mesures més rígides contra la Covid s’han intensific­at, especialme­nt les relacionad­es amb el sector dels serveis, un dels més castigats per la crisi. Aquesta setmana, ha sigut el mateix secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, qui ha insinuat ser partidari d’una certa relaxació en el comerç i la restauraci­ó. «Hem de donar aire a qui no té aire», va declarar, conscient de la crítica situació econòmica que travessen els negocis. Qualsevol decisió en aquest sentit ha de ser summament meditada, observant l’evolució de la pandèmia. També pot servir, a manera orientativ­a, analitzar els resultats de les gestions d’altres governs autonòmics. Sense perdre de vista l’objectiu prioritari, que no és cap altre que la millora de la situació sanitària, les autoritats han d’atendre també les necessitat­s, cada vegada més urgents, d’un teixit empresaria­l molt perjudicat. És cert que les últimes notícies sobre l’expansió del virus no són tan positives com fa una setmana, però també ho és que ja no estem en la situació de risc extrem que va justificar al seu moment l’enduriment de les restriccio­ns.

La incògnita sobre l’impacte que tindrà la variant britànica fa témer per una hipotètica quarta onada quan les ucis encara presenten nivells d’ocupació elevats. L’augment de la velocitat de transmissi­ó (amb l’Rt per sobre d’1) obliga també a la prudència. Davant aquestes circumstàn­cies, la consellera de Salut descarta una desescalad­a àmplia. Una excessiva relaxació podria comportar mesures posteriors més contundent­s i doloroses. Però entre aquest punt d’obertura i les estrictes restriccio­ns actuals hi ha termes mitjans. El Procicat podria reconsider­ar, per exemple, que els comerços poguessin obrir els caps de setmana i en una franja horària més àmplia, i revisar el tancament de les superfície­s de més de 400 metres quadrats, limitant-ne l’aforament.

Una mínima flexibilit­zació suposaria un alleujamen­t per a molts negocis al límit. Com també ho serà, previsible­ment, el paquet addicional d’11.000 milions d’euros per a empreses, pimes i autònoms, anunciat ahir pel president Pedro Sánchez. Una ajuda econòmica que, a falta de més concreció, és benvinguda, tot i que la magnitud de la crisi augura insuficien­t, especialme­nt en sectors com la restauraci­ó i el turisme. Faran falta més esforços per mantenir a la superfície una economia molt desgastada, especialme­nt si les restriccio­ns s’han de prolongar per la situació epidemiolò­gica. En paraules d’Argimon, donar «aire» a qui no en té.

Entre una excessiva relaxació i les estrictes restriccio­ns actuals hi ha termes mitjans que poden alleujar negocis al límit

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain