El Periódico - Català

Al ritme del patriarcat

Britney Spears, una dona que ha sabut enfrontar-se al masclisme, és ara, per ordre del jutge, presonera del seu pare

- Mónica Vázquez

És un secret a crits que el món de la música és un hivernacle de purpurina i misèria. Sota la intensitat dels focus s’amaguen les ombres més denses, que envaeixen i enfosqueix­en l’espai que hi ha més enllà de l’escenari, allà on els artistes són persones i suen, ploren, sagnen, com tots els altres, d’amagat de tots els altres. Quan la festa s’acaba, el públic torna a la seva realitat, però deixa l’artista tancat en aquesta il·lusió, vestint de faràndula la seva humanitat, maquillant la seva existència per poder consumir-la sempre sota el paradigma de l’espectacle. Deshumanit­zem l’artista i ens el mengem a grans mossegades, amb ansietat. I quan les molles responen i decideixen que ja tenen prou dolor i esquinç i decideixen lluitar per poder recompondr­e’s, i cridar fins a esgargamel­lar-se que són persones i no icones, que són com nosaltres, de carn i ossos, de por i dolor, de cor i solitud... Ens posem les mans al cap en absolut desconcert. ¿Per què criden? ¿Què els passa? Deuen estar malalts, malament del cap.

D’entre tots els artistes que podrien llegir això i assentir amb força fins a fer-se una contractur­a al coll, brilla amb llum pròpia la dramàtica història de

Britney Spears, que, a més d’artista tremendame­nt exitosa, és dona, un pecat pel qual hauria de patir a nivell exponencia­l, infinitame­nt més que qualsevol home al seu lloc.

El documental Framing Britney Spears, de The New York Times, està causant furor i estralls entre el públic fan i aquell que només estava de pas. L’espectador parpelleja sorprès, escandalit­zat. ¿Com és possible? ¿Com podem permetre que encara es produeixin aquests abusos? Però tots coneixem les desventure­s d’Amy Winehouse, Kesha o Madonna, per posar un parell d’exemples dels milers que podríem trobar si ens atrevíssim a escoltar atentament sense jutjar, sense imposar un sistema d’opressió constant que anul·la la identitat i agència de la dona. Sense respondre a la imperiosa necessitat del patriarcat de frenar el procés d’aquelles que es neguen a doblegar-se davant un sistema social que les ha educat que no arribaran mai, que no són capaces ni mereixedor­es d’atenció o reconeixem­ent, que deixin de somiar, que se’ls passarà l’arròs si es descuiden.

El patriarcat infantilit­za i anul·la la dona. Li nega la seva identitat, la seva llibertat d’acció, els seus somnis i metes. Li diu que no pot, que ni ho intenti. Quan resulta que pot, la frena. I quan recupera el ritme, la jutja i la calumnia fins al punt de convèncer el món sencer que està boja, que necessita ajuda, que cal aturar-la perquè no pot ella sola. És fràgil i innocent, i tonta. Al documental veiem com Britney Spears queda atrapada en una curatela (concepte i terme legal que desconeixi­a abans de veure el documental que consisteix a posar l’autonomia completa d’una persona en mans d’altra) i se li nega tot el dret i el patrimoni fins al punt de no poder triar ni tan sols un advocat que la defensi en el judici en el qual s’ha de decidir si estarà en curatela o no. Queda anul·lada, atrapada des del principi. La van titllar de boja per atrevir-se a posar límits a l’abús al qual estava sotmesa. Rapant-se els cabells, perquè estava farta de tanta extensió i perruqueri­a. Atacant un paparazzi després d’anys de demanar-los espai i ajuda, perquè estava espantada, desconcert­ada i ja no podia més.

Britney Spears, una dona jove que s’ha fet un fart de treballar, que sempre ha sabut què volia i com, que ha fet gala d’una dignitat fèrria i la més exquisida de les marques personals. Una dona que ha sabut torejar amb una elegància incomparab­le el masclisme punyent que l’ha sexualitza­t i vilipendia­t constantme­nt, des de la més tendra infància. Que ha aixecat un imperi amb esforç, constància, dedicació i amor al seu treball. Una dona feta a si mateixa, contra vent i marea, porta més d’una dècada atrapada sota el control roí i miserable d’un home que mai l’ha estimat i una societat que mai l’ha pogut valorar.

Britney és presonera ara del seu pare, absent durant la major part de la seva vida i tota la seva carrera profession­al. Un home que no té cap preparació ni formació que el faci digne de ser director d’una curatela. Un home que ha portat a la ruïna la seva família diverses vegades, incapaç de mantenir una feina, addicte al joc i a la beguda. Aquest pare absent, incompeten­t, és ara amo de la seva filla. Que algú, sisplau, m’expliqui com pot ser això diferent de l’edat mitjana.

La van titllar de boja per atrevir-se a posar límits a l’abús a què estava sotmesa

nP

 ?? Sheri Determan ?? La cantant Britney Spears, en una gala el 2018.
Sheri Determan La cantant Britney Spears, en una gala el 2018.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain