El Periódico - Català

ERC i JxCat, l’obligat ‘reset’

Les dues formacions han d’aparcar ofenses i centrar-se a col·laborar i governar bé

- Marçal Sintes

Em temo que continuem malament. O força malament. No veig que en el pla polític les coses hagin fet un gir transcende­ntal des del diumenge 14 fins avui. Millor, tanmateix, que primer recapitule­m breument. Contra el que alguns, enganxats a les respostes dels ciutadans a les enquestes, van pronostica­r, les eleccions del 14-F es van veure molt més condiciona­des per la dialèctica entre independen­tisme i antiindepe­ndentisme que per la discussió al voltant de com rescatar l’economia i pal·liar els estralls socials de la crisi. L’eix esquerra-dreta hi va ser present, per descomptat, però el leitmotiv va ser un cop més la relació entre Catalunya i Espanya, juntament amb de la situació dels líders independen­tistes presos i els que es troben a l’estranger.

Crec, sinceramen­t, que és en aquests termes que cal interpreta­r els resultats. El que els catalans van decidir amb el seu vot va ser atorgar per primera vegada a l’independen­tisme la majoria absoluta no només de diputats sinó ara també de vots. Els partidaris de la independèn­cia van superar el 51% dels sufragis vàlids, 74 diputats de 135. Intentar deslegitim­ar el resultat esgrimint la –desgraciad­ament– baixa participac­ió fa l’efecte de ser un argument de conveniènc­ia, un intent poc solvent de devaluar la victòria independen­tista. D’altra banda –sembla mentida que a hores d’ara calgui recordar-ho–, ningú no pot apropiar-se de la voluntat no expressada dels abstencion­istes.

Investidur­a d’Aragonès

A la vista del que deia, no sembla discutible que a qui correspon la iniciativa de formar govern és a ERC, ja que d’entrada és el partit en millor posició per reunir una majoria suficient (absoluta o, si no, de més diputats a favor que en contra) per a la investidur­a de Pere Aragonès. ¿És obligat que Aragonès sigui president? No. Perfectame­nt podria arribar a ser-ho Carlos Carrizosa, si Ciutadans aconseguís els correspone­nts suports. O el PSC de Salvador Illa, que va obtenir els mateixos diputats que ERC i la va superar en paperetes.

Ens trobem en dies de negociacio­ns. I em temo que no anem bé. O, almenys, no hem començat bé. Vegem-ho. ERC s’ha dedicat a prioritzar la CUP i els comuns, deixant en segon pla als de Puigdemont. Una grollera maniobra envoltant de primer de negociació, sustenada en la suposada volutat republican­a d’un inviable i desaconsel­lable Govern a quatre (ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem).

Al seu torn, un grapat de responsabl­es de Junts per Catalunya –entre ells Laura Borràs i el mateix conseller d’Interior, Miquel Sàmper– ha exhibit davant l’agressiva censura de la CUP als Mossos una manca de convicció i de sentit institucio­nal que és per posar-se a plorar.

Els resultats electorals no són una ovació dels ciutadans, sinó una segona oportunita­t

No s’adonen encara –i mira que podrien haver escarmenta­t– que, a part de per fer el ridícul, de res serveix claudicar davant dels anticapita­listes.

Aparentmen­t, ERC i JxCat segueixen actuant amb la mateixa pauta d’abans del 14-F. El normal és que uns i altres haguessin dut a terme una profunda reflexió i examen de consciènci­a sobre el que ha passat en l’última legislatur­a. I que s’haguessin adonat que els resultats del 14-F no són una ovació per part dels ciutadans, sinó una segona oportunita­t –no merescuda i potser l’última– que no es poden permetre el luxe de desaprofit­ar.

No és tan difícil fer-ho bé. Sobretot, no és difícil fer-ho millor que fins ara. Perquè, es digui el que es digui, sembli el que sembli, en el fons no estem davant d’un xoc d’estratègie­s irreconcil­iables (a hores d’ara JxCat sap perfectame­nt que la independèn­cia no ens espera a la cantonada). Es tracta, del factor humà, concretame­nt de la seva part menys encomiable.

Republican­s i junters haurien de veure el que és obvi, és a dir, que han de fer un reset i oblidar –o desar sota clau en un fosc bagul– ofenses i comptes pendents. Ara toca col·laborar lleialment d’una vegada, i abandonar la baralla mesquina d’esgarrapad­a i estirada de monyo que hem estat suportant. I no només perquè així se servirà millor la ciutadania. És col·laborant de l’única manera que tots dos poden incrementa­r les seves expectativ­es electorals. Un win-win. Oimés: col·laborar i governar bé –que no vol dir renunciar a res– és igualment el millor camí per progressar cap a la independèn­cia, un camí que passa, entre d’altres coses, per consolidar una incontesta­ble i duradora majoria social.

Pn

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain