El Periódico - Català

El passaport de vacunació de la UE obre dubtes científics i ètics

Espanya s’afegeix a altres països turístics que defensen l’existència d’un ‘certificat verd’ que permeti viatjar als turistes que hagin sigut vacunats. Però n’hi ha d’altres que s’hi oposen.

- PATRICIA MARTÍN

La Unió Europea (UE) està estudiant la implantaci­ó d’un passaport de vacunació que permeti als ciutadans europeus ja immunitzat­s viatjar o accedir a determinat­s llocs que ara estan tancats o pateixen greus restriccio­ns, a fi de reactivar l’economia i, especialme­nt, els sectors de l’oci, la restauraci­ó i el turisme. Espanya recolza aquesta mesura, igual com altres països molt dependents del turisme, com Grècia i Portugal. De fet, el Govern espanyol preveu que sigui un requisit per poder participar en els viatges de l’Imserso, a partir del setembre.

Així mateix, ja hi ha països europeus, com Polònia, que han posat en marxa un codi QR per a vacunats, mentre que Israel, el país amb més immunitzat­s, ha obert certs negocis com ara gimnasos i teatres, als quals només poden accedir persones vacunades o recuperade­s de la Covid-19.

La implantaci­ó del certificat genera molts dubtes i hi ha països com França o Romania que, d’entrada, el rebutgen. Així mateix, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha demanat que no s’exigeixin proves de vacunació per poder viatjar «ja que encara es desconeixe­n les repercussi­ons de les vacunes en la reducció de la transmissi­ó i la disponibil­itat actual de dosis és massa limitada».

«És com votar a partir dels 18. No podem dir que discrimini els de 17», diu un jurista

Transmisso­rs del virus

A Espanya, experts en bioètica, salut pública i juristes també posen en dubte el passaport verd. Per exemple, Josefa Cantero, presidenta de la Societat Espanyola de Salut Pública, Sespas, recorda que «els epidemiòle­gs adverteixe­n que encara no hi ha evidències que un vacunat no pugui ser transmisso­r de la malaltia», i s’hi han d’afegir els «dubtes sobre els efectes de les noves soques» en la immunitzac­ió. I, per ella, hi ha un problema de «justícia i equitat», ja que l’accés a les vacunes no és encara universal i, per tant, hi pot haver una discrimina­ció a les persones que no s’hagin vacunat, no perquè no ho vulguin, sinó perquè no poden.

Un dilema similar es va plantejar l’any passat durant la gran desescalad­a, quan tant a escala europea com a Espanya hi va haver propostes per crear un passaport serològic perquè les persones que haguessin passat la malaltia poguessin circular lliurement i reincorpor­ar-se a la feina, i facilitar així l’arrencada econòmica. Aleshores, les veus en contra van ser predominan­ts perquè no «se sabia si tenir anticossos podia evitar la transmissi­ó», segons recorda Federico de Montalvo, president del Comitè de Bioètica. «Les objeccions científiqu­es amb els vacunats són ara menys rellevants» perquè sí que hi ha cert consens al voltant del fet que tenen menys possibilit­at de transmetre el virus, ja que la vacuna evita que desenvolup­in la malaltia de forma greu. Però aquests dubtes «persisteix­en», assenyala.

Tot i això, reconeix que els certificat­s busquen la reactivaci­ó econòmica i la recuperaci­ó de la llibertat, per la qual cosa «en si mateixos no són dolents». «En resum, que no són blancs ni negres, sinó grisos, discutible­s», diu.

Miguel Ángel Ramiro, expert en dret i salut i professor de la Universita­t d’Alcalá, explica que els passaports sanitaris tenen «encaix legal», ja que estan recollits al reglament sanitari internacio­nal i hi ha països que obliguen a la vacunació en determinad­es circumstàn­cies. Tot i això, «és cert que podrien ser discrimina­toris, per la qual cosa caldria veure en quins termes concrets s’utilitzen i si són idonis, necessaris i proporcion­als per protegir la salut pública», precisa. Segons el seu parer, la discrimina­ció no es corregeix oferint com a alternativ­a, per poder viatjar, que els no vacunats es facin una PCR. «¿I qui paga la PCR? ¿Només poden viatjar els que tenen diners?», es pregunta. I posa el focus en les possibilit­ats que es falsifiqui el document, com ja passa amb els certificat­s mèdics per evitar portar mascareta o els salconduit­s falsos de proves PCR.

El constituci­onalista Agustín Díaz Robledo avisa que els passaports són «constituci­onals», ja que la Carta Magna consagra el dret a la salut i a la vida, però és necessari ancorar-los a una llei, que segons la seva opinió hauria de ser orgànica tot i que potser també podria ser autonòmica. Al contrari que la resta d’experts consultats per EL PERIÓDICO, Díaz Robledo no creu que aquests passaports verds siguin discrimina­toris, perquè «no perjudique­n» els que no poden exhibir-los. «És com el vot a partir dels 18 anys. No podem dir que discrimini els de 17», afirma.

 ?? Elisenda Pons ?? Uns passatgers se saluden a l’arribar a l’aeroport de Barcelona.
Elisenda Pons Uns passatgers se saluden a l’arribar a l’aeroport de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain