El Periódico - Català

Quan el Manresa va ser el rei

L’equip del Bages celebra avui el 25è aniversari del triomf a la final de la Copa del Rei del 1996 davant el Barcelona. Joan Creus, escollit l’MVP d’aquella final, va decidir amb un triple a la pròrroga per al quadro manresà, que, dos anys més tard, torna

- LUIS MENDIOLA

Si hi ha una cistella gravada a foc en la memòria col·lectiva dels aficionats al bàsquet de Manresa, aquesta és el triple de Joan Creus que li va valer al TDK la seva primera i única Copa del Rei.

D’aquesta final davant el Barça, que l’actual Baxi Manresa va resoldre al seu favor en la pròrroga per 94-92 amb la cistella del genial base de Ripollet, es compleixen avui 25 anys. El pas del temps ha posat encara més en relleu aquell títol aconseguit a Múrcia un 25 de febrer de 1996, una data emblemàtic­a en la història del club del Bages.

«Va ser la confirmaci­ó que una ciutat de bàsquet com la nostra, amb 50 anys en l’elit, aconseguia un títol que ens posava molt per sobre del nivell propi del club, que era estar i competir cada any a l’ACB», reconeix Valentí Junyent, exalcalde de Manresa, que exercia de gerent del club el 1996.

Pocs creien en les opcions del grup dirigit per Salva Maldonado, que va comptar com a heroi amb Joan Creus, instal·lat ja en els 39 anys, elegit l’MVP de la final, en la qual va sumar 25 punts, amb un nombrós grup de joves espanyols (Esteller, Peñarroya, Lázaro, Lisard González, Singla, Vázquez...), i dotat del talent i la química de tres nord-americans de bon nivell: Linton Townes, Harper Williams i Tellis Frank.

Davant aquell Barça que va guanyar amb claredat el títol de Lliga i que va perdre la final de l’Eurolliga davant el Panathinai­kos

«Hi ha vegades que l’esport dona alegria i m’atreviria a dir que allò va ser un miracle», recorda Salva Maldonado

(la del tap il·legal de Vrankovic a Montero a París), va prevaler un Manresa a l’alça, que travessava una gran etapa des del punt de vista esportiu: semifinali­sta de la Lliga l’any anterior, que tornaria a repetir aquell any i guanyaria el títol de Lliga dos anys després.

Documental a Movistar

«Hi ha vegades que el bàsquet i l’esport donen alegria i m’atreviria a dir que allò va ser un miracle, que segurament va coincidir amb lesfestes de la Llum», valora Maldonado, l’equip del qual arribava amb molta confiança i ho va demostrar eliminant a quarts el Lleó i en semifinals el Múrcia.

«Crec que érem favorits fins i tot en els dos primers partits, però va sorprendre a tothom que poguéssim guanyar un rival com el Barça, que aquella temporada va guanyar la Lliga amb facilitat,», rememora Joan Peñarroya, el capità d’aquella plantilla.

La celebració es va prolongar tota la nit. I l’endemà va continuar a Manresa amb una festa que va reunir 6.000 persones.

L’èxit d’aquell equip històric serà part del documental Irrepetibl­e, la gesta del TDK Manresa, que Movistar+ estrenarà avui i que repassarà l’excepciona­l dècada que va viure als 90 l’equip del Bages: des de l’arribada d’una llegenda de l’NBA com George Gervin al Nou Congost fins a la conquesta de la Lliga.

El club estendrà la celebració al partit que enfrontarà el Baxi Manresa contra l’UCAM Múrcia al Nou Congost dissabte (18.00 hores), per al qual ha dissenyat una samarreta especial, amb què es rendirà homenatge als campions del 1996.

n

 ?? Bàsquet Manresa ?? Els jugadors del Manresa, en plena celebració després de la seva victòria a la final del 1996.
Bàsquet Manresa Els jugadors del Manresa, en plena celebració després de la seva victòria a la final del 1996.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain