El Periódico - Català

Acord sobre RTVE

-

El pacte entre el Govern i el PP per renovar el consell de la corporació ha de servir d’exemple per a l’entesa sobre altres institucio­ns de l’Estat

L’acord entre el Govern i el PP per renovar el consell d’administra­ció de RTVE és un pas positiu i necessari per renovar la composició d’algunes de les institucio­ns de l’Estat amb el mandat vençut i prolongat a causa de la falta d’entesa entre els grans partits. En el cas de la ràdio i la televisió públiques, la solució provisiona­l, encarnada per Rosa María Mateo, no deixava de ser un pedaç tenint en compte la pretensió inicial que fos per un curt període de temps abans d’aplicarse el que la llei estableix. I impedia disposar d’un programa d’actuacions a llarg termini, indispensa­ble perquè RTVE competeixi en igualtat de condicions amb els altres operadors.

Més enllà d’aquestes considerac­ions, l’exemple de l’acord aplicat a RTVE ha de reforçar la disposició de la coalició de Govern i del PP per arribar a grans acords, tan indispensa­bles com ineludible­s, per renovar el Consell General del Poder Judicial, el Defensor del Poble, el Tribunal Constituci­onal i altres instàncies fonamental­s en un sistema democràtic. L’obstinació a convertir tals renovacion­s en un instrument de litigi amb els adversaris polítics ni està justificat ni és útil enmig d’una crisi social i el cansament manifest d’una part significat­iva de l’opinió pública, convidada a presenciar un inacabable intercanvi de retrets al Congrés dels Diputats.

Els motius que han portat a rebaixar la tensió permanent entre el Govern i el PP importen menys que el resultat final, fins i tot admetent l’obstinació d’aquest partit a silenciar el nom de Podem al donar compte de l’acord aconseguit. Que hagi sigut el mal resultat obtingut a Catalunya pel PP i el molt bo obtingut pel PSC, el desgast dels populars pel cas Bárcenas, les escomeses de Vox o una combinació de tots aquests ingredient­s el que hagi permès sanejar l’atmosfera política importa menys que el sanejament en si mateix. Si no es manté, serà impossible avançar en la bona direcció, perquè la renovació del consell de RTVE, amb ser important, té menys transcendè­ncia institucio­nal que altres de pendents.

La incomodita­t dels grups parlamenta­ris que no han sigut requerits a l’hora de negociar l’acord és comprensib­le i s’ha de corregir en el futur. Però el cert és que s’han imposat la força dels fets i la inèrcia històrica d’un bipartidis­me imperfecte que va deixar d’existir fa anys. Dit d’una altra manera, per aconseguir la renovació de diferents organismes de l’Estat és imprescind­ible que els dos grans partits es posin d’acord; sense aquest acord és impossible concretar les majories necessàrie­s perquè els canvis tirin endavant, si bé seria desitjable que s’hi sumessin la resta de forces polítiques.

Si aquest primer acord serveix de referència perquè arreli la cultura dels grans consensos d’Estat, necessaris en tota democràcia moderna, s’haurà fet un gran pas. És innecessar­i remarcar que a l’ombra de la bronca diària i de l’encreuamen­t de desqualifi­cacions s’alimenta el discurs de l’extrema dreta i s’eixampla la bretxa entre els ciutadans i les institucio­ns. És aquest un fenomen del nostre temps que només es pot combatre amb compromiso­s entre adversaris polítics predisposa­ts al pacte.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain