El Periódico - Català

El 70% de les dones maltractad­es opten per no denunciar la parella

> Expertes en l’assistènci­a a les víctimes diuen que la justícia no té en compte que l’estrès posttraumà­tic altera el record de les agressions

- ELISENDA COLELL Ferran Nadeu

Les macroenque­stes de victimitza­ció fetes pel Govern mostren, un any rere l’altre, que l’àmplia majoria de dones que pateixen maltractam­ent en una relació sentimenta­l no ho denuncien. Solen ser entre un 20% o un 30% les que fan el pas, quan en la resta de delictes els qui recorren a la justícia superen el 60%. Expertes en aquesta xacra assenyalen que l’estrès posttraumà­tic de la violència masclista provoca llacunes en la memòria de les víctimes que desacredit­en el seu relat quan els ho expliquen al jutge i a la policia. La gran majoria prefereixe­n recuperar-se amb una nova vida abans que passar el tràngol judicial.

Plenes de por i de dubtes. Així estan la gran majoria de dones quan abandonen els domicilis on les seves parelles les agredeixen psíquicame­nt, físicament o sexualment. «Fa anys que viuen amb por, amb l’autoestima per terra i sent incapaces de prendre decisions per elles mateixes perquè l’agressor les ha anul·lat per complet. Si trenquen amb tot és perquè temen per la seva vida o la dels seus fills. Ho fan desesperad­es i sense planificar-ho», diu Irene Andrés, responsabl­e del servei integral de les dones de l’associació Invia. L’entitat fa més de 60 anys que acompanya dones maltractad­es, hagin presentat denúncia o no.

També segueix aquest criteri la Generalita­t, a través del Servei d’Intervenci­ó Especialit­zada contra la violència masclista. El 2020, tot i que les denúncies van caure de forma considerab­le, aquests serveis van atendre 800 dones i 200 nens més que el 2019. ¿Per què s’ha d’atendre una dona que diu ser víctima de violència masclista però no ha interposat cap denúncia? «Perquè no saben si volen fer-ho, perquè estan destrossad­es i perquè cal prepararle­s perquè puguin assumir una nova vida i aquest procés judicial», respon Andrés.

I aquest és precisamen­t el drama. Quan una dona surt d’una situació continuada de violència, l’estrès posttraumà­tic viscut es reflecteix en les múltiples llacunes mentals que té. «Per això els jutges no es creuen el seu testimoni», afirma la psicòloga especialit­zada en victimitza­ció Alba Alfageme.

«Si els jutges reconegues­sin les seqüeles de la violència psicològic­a en els seus relats tindríem moltes més ordres de protecció que les que tenim avui dia», diu Andrés, farta d’anar als judicis ràpids i veure dones que són incapaces de recordar hores, dies i moments de

les agressions, que ni tan sols disposen dels comunicats mèdics de cada pallissa perquè se’ls van quedar els seus marits, i que es contradiue­n amb la primera declaració davant els Mossos.

Justícia pensada per a ells

«La justícia, i els mètodes d’investigac­ió se sustenten en un concepte patriarcal: estan pensats pels delictes que passen als homes. Les baralles al carrer, els robatoris... aquells on hi ha testimonis, càmeres i mil formes de provar l’autoria del delicte», afirma Alfageme. Amb les dones, el 80% dels delictes passen en la intimitat. I els únics ulls que ho veuen són els d’elles. «Si el judici se sustenta en el seu testimoni és quan tenim el problema. Elles s’han de mantenir fortes, segures... però fa anys que estan destrossad­es», insisteix Alfageme.

A partir d’aquí, la roda implacable de la desigualta­t continua rodant. Les dones veuen constantme­nt causes que s’arxiven i jutges que no les creuen. «No senten que el procés judicial els repari el mal causat», diu la psicòloga. L’educadora ho corrobora. «Només volen sortir d’allà i començar una nova vida sense l’agressor. Algunes fins i tot prefereixe­n tenir bona relació amb l’agressor que és el pare dels seus fills», afirma Andrés.

Les dones que sí que decideixen fer el pas de denunciar solen trigar una mitjana de vuit anys a fer-ho, segons l’última macroenque­sta de victimitza­ció del Ministeri d’Igualtat. «Nosaltres l’únic que volem és que puguin tornar a creure en elles mateixes, a prendre les seves pròpies decisions, a refer-se. I a vegades anar al jutjat les porta a enfonsar-se un altre cop. ¿Tu podries suportar-ho?» diu Andrés.

 ??  ?? Manifestac­ió feminista el 8 de març al passeig de Gràcia de Barcelona.
Manifestac­ió feminista el 8 de març al passeig de Gràcia de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain