El Periódico - Català

Mediaset, un negoci a cop d’enverinar els sentiments

> L’exposició pública de les misèries humanes ha sigut una constant de la cadena, que ha acomiadat Antonio David Flores

- JOAN MALDONADO

Les revelacion­s i confession­s de Rocío Carrasco a Telecinco no per tristament habituals han deixat de sorprendre i indignar. El relat d’intent de suïcidi, de la pèrdua de relació amb els seus fills, d’agressions físiques i verbals ha aixecat una nova onada de solidarita­t i ha encès de nou el debat de la persistent i immutable violència masclista. Però per a la cadena, l’emissió de la primera part del documental Rocío. Contar la verdad para seguir viva ha suposat un nou i incontesta­ble èxit d’audiència amb 3,7 milions d’espectador­s i un 33,2% de quota de pantalla. El xou presentat per un greu Jorge Javier Vázquez va arribar a ser vist en algun moment per 9.597.000 persones, segons dades de Barlovento Comunicaci­ón.

Amb l’emissió de 120 anuncis, a 30.000 euros segons tarifa de Tele 5, Mediaset va recaptar en els 120 minuts de durada del reportatge la gens menyspreab­le xifra de 3,6 milions d’euros. Un bon negoci, i és que d’això es tracta, de fer negoci. Un negoci basat en l’exhibició de les virtuts i misèries personals de personatge­s públics o més o menys famosos que un dia rere l’altre poden ser criticats i injuriats, com la mateixa Rocío Carrasco ho ha sigut pel seu exmarit durant anys en els programes de la cadena, o una nit convertir-se en els protagonis­tes absoluts i ser elevats als altars o baixar als inferns, com li ha passat a Antonio David, fulminantm­ent acomiadat per la cadena després de l’emissió del documental.

«Nosaltres fem televisió per als anunciants», va afirmar Vasile, conseller delegat de l’ens

L’exhibició de la víscera

Des dels seus inicis, Mediaset i, en concret, el seu canal estrella Telecinco, han mostrat sempre una especial volença per l’exhibició de la víscera, en paraules del crític de televisió d’EL PERIÓDICO, Ferran Monegal. Programes on el morbo, el sensaciona­lisme, el titular gruixut i l’escàndol fingit o directamen­t buscat han sigut norma. Cal ressenyar molt especialme­nt en aquest aspecte Esta noche cruzamos el Mississipp­i (1995-1997), presentat pel periodista Pepe Navarro,

i el judici paral·lel que durant setmanes va fer del crim d’Alcàsser, o la mofa i l’escarni, més o menys evidents, que va fer de personatge­s com la Veneno. I la La noria, amb la polèmica que va suposar l’entrevista, mitjançant pagament, amb la mare del Cuco, el menor implicat en la desaparici­ó de Marta del Castillo el 2009.

Un pioner Aquí hay tomate i un posterior Hormigas blancas, amb un pletòric, extraverti­t i cada vegada més popular Jorge Javier Vázquez, van començar a mostrar i a tractar d’una altra manera els fins al moment venerats i respectats personatge­s del paper cuixé o de la premsa rosa. Espais on la cosificaci­ó de la dona i les actituds masclistes i tòxiques eren molt presents. Les populars Mamachicho i la seva inefable coreografi­a a Tutti frutti i Las noches de tal y tal, en les quals un Jesús Gil amb crucifix d’or al coll comentava l’actualitat des d’un jacuzzi envoltat d’exuberants joves en biquini. O els dating show de lligar fàcilment Contacto con tacto, amb Bertín Osborne, i Me quedo contigo, amb Jesús Vázquez, on es convidava diversos homes a elegir entre dues o 20 dones, segons l’espai.

Programes com Gran hermano, que també va buscar i va abusar de situacions i moments dantescos i denunciabl­es, amb el trist i ja històric episodi de l’expulsió de Carlos el Yoyas Navarro per violència verbal i física contra Fayna Bethencour­t en l’edició del 2001 i especialme­nt amb el cas de Carlota Prado, la jove presumptam­ent violada per un altre concursant, succés que es troba actualment als tribunals.

Però per damunt de tot i de tots ha sobresorti­t Sálvame, mascaró de proa de la cadena i caixa de reclutamen­t de milers d’espectador­s, on la picabarall­a sentimenta­l fa anys que alimenta el programa. Personatge­s que s’alimenten i retroalime­nten, que un dia són jutge i l’altre, part. Com va dir en el seu dia Paolo Vasile, conseller delegat de la cadena, «nosaltres fem televisió per als anunciants».

 ?? Europa Press ?? Antonio David Flores, acomiadat ara dels programes de Mediaset.
Europa Press Antonio David Flores, acomiadat ara dels programes de Mediaset.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain