El Periódico - Català

Independèn­cia urgent

- Olga Ruiz

Des de fa unes setmanes s’està produint un fet insòlit en la política catalana: ja no n’hi ha prou amb ser independen­tista, s’ha de ser de Junts si es vol aspirar a l’Olimp dels independen­tistes cèlebres, immaculats i lliures de tota sospita. Pel que sembla, ser votant d’ERC no és compatible amb una idea de república catalana, sinó més aviat amb una connivènci­a amb l’autonomism­e perpetu. La consigna, de les més absurdes que recordo tenint en compte la història dels republican­s i la matriu del que avui és Junts, ha calat, i tant si ho ha fet. Tenim una nova enemistat que, provocada pels de Puigdemont, intenta posar en dubte les capacitats d’Aragonès per ser un bon president segons els paràmetres de Junts: un digne president és aquell capaç d’aixecar una DUI, implantar l’anhelada república i iniciar una confrontac­ió amb l’Estat, és a dir, tot el que ells no han fet durant el mandat de Quim Torra.

L’atac desmesurat té també altres capes relacionad­es amb la no acceptació d’una derrota. JuntsxCat no ha guanyat les eleccions i no ho suporten, per això l’interès principal en les negociacio­ns és no perdre el seu principal tresor: el control del relat. L’important no és qui ha de dirigir la Conselleri­a de Salut, sinó l’òrgan de coordinaci­ó estratègic del procés.

És cada vegada més urgent la independèn­cia d’ERC de JuntsxCat, una independèn­cia definitiva. Som davant la relació política més opressiva i desequilib­rada dels últims temps. L’acord entre la CUP i ERC és potser només un avís, però deixa clar que les prioritats, almenys sobre el paper, són d’altres. L’acord no elimina la lícita aspiració independen­tista, però sí que escombra qualsevol possibilit­at d’hiperventi­lació a curt termini.

Just el contrari del que caracterit­za els de Puigdemont, sempre disposats a proclamar intencions desafiador­es i definitive­s que al final es queden només en això, intencions.

És preocupant comprovar com una part de l’independen­tisme es continua conformant amb tanta propaganda.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain