El Periódico - Català

El pacte ERC-CUP inclou l’aprovació del pressupost

> Aragonès es compromet a sotmetre’s a una moció de confiança a mitja legislatur­a per garantir-se «estabilita­t»

- X. B. J. R. Alberto Estévez / Efe

embat democràtic, a poder ser, un referèndum». ¿Exigeix més Junts que la CUP?

El pacte republican­oanticapit­alista va forçar Junts a sortir del racó. Amb el recolzamen­t de la CUP a ERC, si finalment es dona, no hi havia motiu per no convocar el ple que ha d’ungir el republicà, i això és el que va anunciar ahir a TV-3 Laura Borràs, flamant presidenta del Parlament, que avui iniciarà la ronda de contactes. Jordi Sànchez, secretari general de Junts, establirà avui la posició de la seva força. I destacats dirigents no descarten en absolut prémer el botó nuclear del noacord aquest divendres.

Mentrestan­t, la CUP va utilitzar el preacord amb Esquerra com a ariet contra Junts per Catalunya, al qual acusa de no voler parlar d’un canvi de polítiques cap a l’esquerra. Els anticapita­listes critiquen els de Puigdemont que no hagin respost a les seves propostes en

JxCat no garanteix el ‘sí’ a Aragonès i posa el focus en la poca concreció del pla sobiranist­a

matèria socioeconò­mica, presentade­s fa ja tres setmanes, i dedueixen que intentaran dilatar els terminis, igual com van fer al designar Borràs.

Fonts del partit anticapita­lista apunten que en el procés de debat amb les assemblees territoria­ls que comença dimecres es perfilarà el sentit del seu vot en el debat d’investidur­a, però també el paper de Junts en la negociació i la relació de futur. La tensió està servida, perquè les organitzac­ions parteixen de punts de vista oposats: Poble Lliure vol fer un pas endavant amb responsabi­litats a l’Executiu, però Endavant ho descarta. Fonts del partit admeten que són «molt lluny» d’entrar al Govern.

El vicepresid­ent en funcions del Govern, i candidat a la presidènci­a, Pere Aragonès, va explicar ahir alguns detalls del pacte a què va arribar diumenge amb la CUP per obtenir el seu suport en la sessió d’investidur­a, que s’iniciarà divendres. Segons un article publicat al diari Ara, el preacord, que han de sancionar les bases de la CUP, assoleix l’aprovació dels pressupost­os «sempre que es compleixi amb el pactat», va aclarir la CUP a aquest diari, amb referència a les partides, per exemple a Salut, que inclou el text acordat.

Aragonès ja va avançar a la campanya electoral la intenció d’obtenir acords d’investidur­a vinculats a un suport a uns pressupost­os que, atesa la situació pandèmica, semblen imprescind­ibles.

ERC-CUP van acordar que Aragonès, en cas que sigui investit com a president, se sotmetrà a una «moció de confiança a mitja legislatur­a» a fi de retre comptes als seus socis de la gestió del Govern i «renovar l’acord». Segons Aragonès, s’«assegura la investidur­a i l’aprovació dels pressupost­os, i es dota el nou Govern d’una estabilita­t necessària», però «sobretot actua com a garantia de treballar a partir d’uns objectius compartits». Tot si Aragonès és investit, per a la qual cosa es necessita el recolzamen­t de JxCat.

Nou embat democràtic

El calendari, a més, propicia que aquesta moció d’aquí a dos anys coincideix­i, més o menys, amb la fi de la legislatur­a al Congrés dels Diputats. Moment de valorar com ha anat la negociació amb l’Estat i, si els beneficis són abundants, l’escenari ideal per comunicar el desenvolup­ament següent del full de ruta. Sempre amb el text de l’acord ERC-CUP present, pel qual les dues parts es compromete­n «a preparar les condicions necessàrie­s per fer un nou embat democràtic, preferentm­ent en forma de referèndum».

Segons el preacord, republican­s i anticapita­listes es compromete­n, així mateix, a donar resposta a l’«emergència habitacion­al» a curt termini, impulsant una agenda legislativ­a, i actualitza­r els protocols per evitar desnonamen­ts a persones en risc de vulnerabil­itat. Les dues formacions aposten per reforçar l’atenció primària per situar-la en el centre del sistema públic, amb l’objectiu d’aconseguir el 25% del pressupost de la Generalita­t per a la Conselleri­a de Salut. Finalment, ERC i la CUP han acordat impulsar una comissió d’estudi del model d’ordre públic i suspendre l’ús de projectils de precisió (foam).

 ??  ?? Aragonès, durant l’acte de celebració del 90è aniversari de la fundació d’ERC, dissabte.
Aragonès, durant l’acte de celebració del 90è aniversari de la fundació d’ERC, dissabte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain