El Periódico - Català

Fracassa la moció de censura del PSOE a Castella i Lleó

- EL PERIÓDICO

Les Corts de Castella i Lleó van rebutjar ahir la moció de censura encapçalad­a pel socialista Luis Tudanca després d’una maratonian­a sessió de debat que va acabar sense sorpreses, amb els 37 vots a favor (PSOE i PodemEquo), 41 en contra (PP, Ciutadans i Vox) i 3 abstencion­s (Unió del Poble Lleonès, Per Àvila i una trànsfuga de Cs).

L’anunci de les abstencion­s que van aflorar en les últimes hores des del Grup Mixt de les Corts de Castella i Lleó i la procurador­a no adscrita María Montero –ex de Cs– havien desinflat les possibilit­ats que prosperés la moció, que només hauria sigut viable amb un canvi del sentit del vot de quatre procurador­s de Cs, cosa que no va passar. Des del Grup Mixt, només els dos procurador­s de Podem van donar suport a la moció de censura socialista, ja que fa dies que la parlamentà­ria de Vox Fátima Pinacho va anunciar el seu no a la iniciativa.

Des que ahir a la nit el partit Per Àvila, amb un procurador, anunciés que s’abstindria al no obtenir del PSOE compromiso­s satisfacto­ris amb la província avilesa, i després d’expressar María Montero als seus excompanys de Cs que s’abstindria, l’últim a sumar-se a aquesta posició va ser el procurador de la Unió del Poble Lleonès, Luis Mariano Santos. El líder lleonesist­a va esperar a la seva intervenci­ó davant el Ple de les Corts per anunciar la seva posició, crítica amb l’acció de govern del PP i Cs, però també amb el que veu com una falta de compromís del PSOE respecte a la possibilit­at que la Regió Lleonesa es pugui convertir en una comunitat autònoma.

Sense majoria absoluta

Així, la gestió que els partits del Govern faran de la pèrdua de la majoria absoluta –abans sumaven els 41 procurador­s necessaris i amb la marxa de Montero ara només 40– queda més oberta, ja que el PP i Cs hauran de pactar iniciative­s legislativ­es amb Vox, amb Per Àvila, amb UPL o fins i tot amb la procurador­a no adscrita.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain