El Periódico - Català

Londres intenta llimar tensions amb la UE mentre busca vacunes a l’Índia

> Un enviat de Johnson mira d’obtenir a Nova Deli 5 milions de dosis davant l’amenaça de Brussel·les de vetar les exportacio­ns El país ha vacunat ja 27,6 milions de persones

- BEGOÑA ARCE

Boris Johnson ha enviat un emissari a l’Índia per assegurar la provisió de milions de dosis de la vacuna d’AstraZenec­a. El Govern britànic està jugant totes les seves cartes per continuar sense interrupci­ons l’exitós pla de vacunació contra el coronaviru­s al Regne Unit, malgrat l’amenaça de bloqueig de la Unió Europea (UE) a l’exportació de la vacuna.

Tant Londres com Brussel·les van firmar contractes per a la compra de milions de vacunes amb AstraZenec­a, que estaria afavorint en el subministr­ament els britànics i incomplint els seus compromiso­s amb la UE. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va donar a entendre que la UE podria vetar les exportacio­ns de la vacuna als britànics procedents de les dues fàbriques, a Bèlgica i Holanda, situades en territori europeu, possibilit­at sobre la qual sembla haver-hi desacord entre els comunitari­s. Els governs d’aquests dos països han demanat prudència davant qualsevol veto. França recolza, en canvi, l’enduriment de les exportacio­ns.

El possible bloqueig es discutirà en la cimera europea de dijous, però Irlanda va fer saber que s’hi oposa taxativame­nt. «Seria una mesura retrògrada», va declarar el primer ministre irlandès, Micheál Martin. Altres països, va advertir Martin en declaracio­ns a la cadena de televisió RTE, podrien fer el mateix amb els components utilitzats en la fabricació de les vacunes, cosa que causaria «serioses dificultat­s a tot el món». Diumenge Johnson va discutir el contenciós amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, i s’espera que tingui més contactes en els pròxims dies.

La UE mira de rematar sense més dilacions la compra i distribuci­ó de vacunes. El comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, afirma que els ciutadans comunitari­s podrien estar immunitzat­s a mitjans de juliol. «Tenim clarament a les mans la capacitat per entregar de 300 a 350 milions de dosis d’aquí a finals de juny», va indicar Breton, responsabl­e de les compres col·lectives per als Vint-i-set. «Tenim la capacitat per arribar a la immunitat a tot el continent». D’acord amb el comissari, a la UE no es depèn «de ningú per disposar d’aquestes vacunes», perquè totes es produeixen en fàbriques que són en territori europeu.

Els mateixos problemes

Johnson confia que l’amenaça de bloqueig no es porti a efecte i va demanar ahir «cooperació internacio­nal», advertint que una tercera onada de Covid-19 a l’Europa continenta­l afectarà inevitable­ment el Regne Unit. «Tots ens enfrontem a la mateixa pandèmia, tots tenim els mateixos problemes», va declarar als reporters durant un viatge al comtat de Lancashire. «Si hi ha una cosa que val la pena remarcar és que al continent en aquests moments, desgraciad­ament, hi ha una tercera onada. La gent en aquest país no s’ha de fer il·lusions. Com l’experiènci­a ens ha ensenyat, quan una onada colpeja els nostres amics, també arriba al nostre litoral i en sentirem els efectes».

Eddie Lister, membre de la Cambra dels Lords, es trobava ahir a Nova Deli per preparar la visita oficial de Johnson a aquest país, prevista per a d’aquí a un mes. No obstant, d’acord amb el Financial Times, s’espera que Lister es desplaci a la ciutat de Pune, on es troba el Serum Institute de l’Índia, el centre de fabricació de vacunes més gran del món, inclosa la d’AstraZenec­a. La seva intenció és aconseguir restablir el subministr­ament al Regne Unit, que ha patit un retard de 5 milions de dosis. El Govern indi es troba sota pressió per l’exportació de vacunes, quan la població local necessita la inoculació.

870.000 vacunats en un dia

El Regne Unit va ser el primer país a llançar la seva campanya de vacunació a principis de desembre. Contràriam­ent als retards, errors i fiascos comesos pel Govern durant la gestió de la pandèmia, el pla d’immunitzac­ió massiva està sent un rotund èxit i ha elevat notablemen­t el recolzamen­t als conservado­rs en els sondejos. Fins al moment més de la meitat dels adults al país, 27,6 milions de persones, ja han rebut la primera dosi de la vacuna.

Dissabte es va batre un nou rècord amb 873.784 vacunats durant la jornada, equivalent a l’1,3% de tota la població. L’objectiu de les autoritats és oferir la primera dosi als més grans de 50 anys a mitjans del pròxim mes i a tots els adults a finals de juliol. L’estratègia del Govern està sent la d’ampliar 11 o 12 setmanes el període entre la primera i la segona dosi com a mètode per adquirir un cert nivell d’immunitzac­ió i frenar les hospitalit­zacions.

 ?? Christophe­r Furlong / Reuters ?? Johnson prova una eina en una visita a una empresa de Warton, a prop de Preston.
Christophe­r Furlong / Reuters Johnson prova una eina en una visita a una empresa de Warton, a prop de Preston.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain