El Periódico - Català

Netanyahu afronta les eleccions com un plebiscit

> El dirigent israelià arriba a la cita amb les urnes impulsat per la campanya de vacunació

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Al país, els carrers estan empaperats amb un mateix rostre, el de la política israeliana. Als 71 anys, Benjamin Netanyahu es juga el seu futur polític en els comicis d’avui, els quarts en dos anys. Amb més de tres lustres com a primer ministre, Bibi converteix la cita en un plebiscit sobre la seva persona. El mandatari més longeu del país també és el primer cap del Govern israelià imputat en el càrrec. Després de la pèssima gestió de la pandèmia de coronaviru­s, Netanyahu ha rentat la seva imatge amb una campanya de vacunació única i èxits diplomàtic­s a la regió.

Líder implacable, Netanyahu ha aconseguit desbancar qualsevol oponent que ha sorgit al Likud. Malgrat més d’una trentena de partits rivals –entre els quals, alguns de creats pels seus excompanys de partit–, el primer ministre encapçala les enquestes però sense majoria. El 51% de la societat israeliana no el vol com a cap de Govern, però és molt més popular que els seus adversaris. Amb els 30-32 escons que projecten les enquestes, s’acosta a la majoria de 61 si es confirmen els socis declarats i potencials.

«Tornem a la vida», diuen els cartells electorals amb el seu rostre. Gairebé la meitat de la població israeliana està vacunada, cosa que ha permès un oportú retorn a la normalitat als carrers de l’Estat hebreu abans de les eleccions. Immunitzat en prime time, Netanyahu es va prendre la campanya de vacunació com un afront personal. Albert Bourla, president executiu de Pfizer, ha reconegut que l’obsessiu mandatari li va arribar a trucar fins a 30 vegades, fins i tot a les 3 del matí, per assegurar que les vacunes arribessin a temps.

Protesta multitudin­ària

Però la jovialitat que es palpa a les terrasses no aconseguei­x apaivagar les conseqüènc­ies a llarg termini que ha tingut la pèssima gestió de la pandèmia del seu Govern. «Netanyahu s’identifica amb l’èxit de la vacunació, però també amb el perjudici patit per les persones aturades o aquelles que han hagut de tancar els seus negocis», afirma Eran Vigoda-Gadot, de la Universita­t de Haifa, a EL PERIÓDICO. Dissabte passat més de 20.000 israelians es van manifestar a les portes de la residència del mandatari.

La protesta més multitudin­ària dels últims mesos va insistir en l’oposició a Netanyahu, implicat en casos de corrupció i responsabl­e de la crisi econòmica. Però el moviment present als carrers des del juliol passat no ha sabut traduir-se en una alternativ­a política. Tot i que Bibi ha aconseguit posposar el seu judici al 5 d’abril, la societat israeliana no oblida que el seu líder està imputat en tres casos separats per suborn, abús de confiança i frau.

Molts reconeixen que la repetició d’eleccions a Israel és una estratègia de Netanyahu per aconseguir una majoria que li permeti canviar la llei i evitar ser jutjat. «La tragèdia que està causant se centra en la seva personalit­at, els seus esforços per ampliar les divisions i els odis en la societat israeliana i el perjudici anticipat a la nostra democràcia si atura el seu judici penal», escriu Amos Harel a Haaretz.n

 ?? Abir Sultan / Efe ?? El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu .
Abir Sultan / Efe El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu .

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain