El Periódico - Català

El Banc d’Espanya creu possible que facin falta més ajudes a empreses

> El governador demana al Govern una execució «ràpida i homogènia» del seu pla i que estigui disposat a ampliar els 7.000 milions previstos

- P. ALLENDESAL­AZAR

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha sigut la figura econòmica rellevant que des d’abans (finals de la primavera passada) i de forma més insistent (en la majoria dels seus discursos des d’aleshores) ha reclamat al Govern ajudes directes a empreses viables per evitar una onada de tancaments. Tot just 10 dies després que el Consell de Ministres finalment aprovés el seu pla d’11.000 milions d’euros en suports, l’alt funcionari va aplaudir ahir el pas fet per l’Executiu, però va advertir que pot ser necessari posar més diners sobre la taula.

«És necessària flexibilit­at en el volum de fons compromeso­s, que s’han d’adaptar a la mateixa evolució de la pandèmia i a l’eventual materialit­zació dels riscos», va ressaltar en un fòrum econòmic d’Invertia.

Una execució ràpida

Hernández de Cos va assegurar que el paquet de mesures del Govern pot ser una «eina útil» per «reduir el risc» que la pandèmia provoqui el tancament d’empreses viables en dificultat­s. Però va remarcar que és «particular­ment rellevant una execució ràpida i homogènia» d’aquest. L’Executiu, de fet, s’ha donat 40 dies des de l’aprovació del pla per transferir els diners a les autonomies, que seran les que injectaran els 7.000 milions destinats a les ajudes directes a les companyies del seu territori.

El governador també va destacar la importànci­a que els «mecanismes de repartimen­t permetin focalitzar selectivam­ent aquestes ajudes precisamen­t en les empreses viables però amb problemes de solvència». És a dir, no vol que els diners acabin en mans de companyies insostenib­les o zombis. «En el cas de les empreses no viables, seria necessari que s’agilitessi­n els processos de liquidació per evitar que es consumeixi­n en aquest procés recursos que podrien ser més beneficios­os en altres activitats», va defensar.

Com està fent en els últims mesos, Hernández de Cos va advertir que la recuperaci­ó econòmica està sent «incompleta, gradual i incerta». El Banc d’Espanya actualitza­rà avui les seves previsions econòmique­s i el seu màxim responsabl­e no va en voler avançar el contingut. Amb tot, sí que va alertar que «no és descartabl­e» que el PIB espanyol torni a caure en el primer trimestre, després del creixement dels dos anteriors, com a conseqüènc­ia de les mesures de contenció de la pandèmia adoptades

Suport davant la caiguda del PIB

En cas de ser així, l’economia tancaria el març encara una mica més de nou punts per sota del seu nivell previ a la crisi. Davant aquesta situació, el governador va tornar a insistir en la necessitat de mantenir les diferents mesures de suport de política econòmica (nacional, europea i internacio­nal; monetària, prudencial i fiscal), encara que de forma focalitzad­a a les empreses i famílies més afectades.

El seu temor més gran, com va tornar a posar de manifest, és que els problemes de solvència de companyies i llars acabin afectant els bancs via morositat, i que aquests, al seu torn, es vegin obligats a destinar més recursos a assumir pèrdues i menys a donar crèdit, fet que faria la crisi més persistent.n

 ?? Fernando Villar / Efe ?? El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, el desembre de l’any passat al Congrés.
Fernando Villar / Efe El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, el desembre de l’any passat al Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain