El Periódico - Català

Carrers d’Oviedo

- Emma Riverola & Josep Maria Fonalleras

Ja està en òrbita el nanosatèl·lit Enxaneta, el primer projecte espacial de la Generalita­t de Catalunya en col·laboració amb les empreses Open Cosmos i Sateliot. El seu objectiu és fer arribar la connectivi­tat d’internet allà on sigui necessària –més enllà dels nuclis d’alta població– per facilitar l’anomenada internet de les coses (IoT). La seva aplicació en la indústria, la ramaderia, la sanitat o qualsevol altre sector és especialme­nt valuosa.

El llançament forma part d’un pla més ambiciós, Catalan New Space Strategy, que uneix el Govern, les empreses i altres agents d’innovació. Cofinançat pel Feder (Fons Europeu de Desenvolup­ament Regional) pretén col·locar Catalunya al mapa de l’economia de l’espai. Parlem d’indústria i innovació. Parlem de llocs de treball.

Més enllà de la propaganda sobiranist­a amb què va voler vendre’s la NASA catalana, més enllà d’exageracio­ns triomfalis­tes, el projecte no mereix ni burles ni menyspreus. És una notícia excel·lent que, entre tantes ombres i incerteses, s’entrevegin oportunita­ts tangibles de prosperita­t laboral.

Un present de tenebres no pot llastar el futur.

nSi llegeixes l’edicte de lAjuntamen­t d’Oviedo, sembla que es tracti d’un simple acte formal, d’un tràmit administra­tiu a través del qual s’executa la sentència d’un tribunal. El que no diu el paper, però, és que el recurs que va entrar al jutjat i que va originar la sentència va ser presentat per la Hermandad de Defensores de Oviedo, amb el suport del PP.

Es tractava de tornar a instaurar al nomenclàto­r de la capital asturiana els noms d’uns carrers que el tripartit d’esquerres havia canviat. Un cop rebuda la notificaci­ó judicial, l’ajuntament «se aquieta a la sentencia», és a dir, en termes legals, se sotmet a la decisió sense presentar recurs. Tu diràs. Però si van ser ells mateixos els promotors del canvi!

¿Els canvis? García Lorca torna a dir-se Calvo Sotelo; el carrer de las Trece Rosas serà oficialmen­t el del Coronel Aranda, un militar que va sufocar la Revolució d’Astúries; i Libertad (que és un anhel) ara s’anomenarà un altre cop Liberación (que és una imposició).

El canvi més destraler, però, més ignominiós i més barroer és el de Charles Darwin per Alférez Provisiona­l, amb la qual cosa es demostra, certament, que venim del mico. I hi tornem.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain