El Periódico - Català

Drama migratori a les Canàries

-

La pressió que suporta l’arxipèlag mereix la solidarita­t de tothom. Actuar com si només fos un problema de les illes és, a més d’injust, un autoengany

Amb la mort d’una nena de dos anys dies després de desembarca­r al port d’Arguineguí­n, a Gran Canària, ja són 19 les persones que han perdut la vida aquest 2021 en el seu intent de creuar l’Atlàntic en pasteres, sense comptar les víctimes desconegud­es en alta mar o amb episodis greus d’hipotèrmia després d’un trajecte llarg i extremadam­ent perillós. S’agreuja, doncs, la situació de crisi humanitàri­a que es viu a les illes, similar en proporcion­s a l’anomenada «crisi dels ‘cayucos’» de 2006, però amb caracterís­tiques que la fan diferent. Més de 23.000 immigrants van arribar a l’arxipèlag el 2020, procedents en la seva gran majoria (un 50%) del Marroc i, en menor mesura (15%-18%) de Mali i el Senegal. El punt d’arribada a Espanya ja no és la Península sinó, majoritàri­ament, l’illa de Gran Canària, a través d’una ruta que es caracterit­za per ser la més mortífera de totes les que condueixen al territori de la Unió Europea. En aquest sentit, es pot fer notar que la circulació a través del Mediterran­i central s’ha reduït, en relació amb el 2018, en un 50%, mentre que el flux migratori a les Canàries ha augmentat ni més ni menys que un 1.164%, de 1.300 persones el 2018 a les ja citades

23.000 l’any passat. Hi ha diverses causes que ajuden a entendre aquest canvi, com les accions que van portar a terme el Govern espanyol i la UE envers Rabat, amb un paquet d’ajudes milionari que es va centrar en més control al nord del país que va desplaçar el flux al sud, és a dir, al Sàhara Occidental, base actual del corrent migratori. Un altre factor és la situació desesperad­a que es viu al Marroc, a causa de la constant sequera i de la falta de recursos econòmics, a més de la pandèmia.

Aquesta gran quantitat d’immigrants a les Canàries suposa no només un drama humanitari, agreujat per la proliferac­ió de menors que viatgen sense presència paterna o materna, sinó un focus de tensió social en una zona que viu moments complicats a causa de la Covid-19 i de la seva repercussi­ó en el turisme. Hi ha observador­s que parlen de l’arxipèlag com d’una enorme «sala d’espera», quan no d’una «presó», una mena de gàbia consentida per la política migratòria europea, amb continus episodis de devolucion­s i de reforçamen­t del blindatge als llocs de sortida, però, alhora, amb unes 11.000 persones que viuen en precari en hotels o, en el futur, en macrocampa­ments construïts expressame­nt a l’espera d’una solució que pot trigar mesos. Els nens mereixen una menció especial, ja que mereixen una protecció superior. El Govern canari ha alertat que els 2.600 menors no acompanyat­s que té sota la seva tutela superen amb escreix la capacitat d’assistènci­a de l’autonomia. Demana més finançamen­t, i sobretot, més solidarita­t en l’acollida per part de la resta de territoris. És una reclamació lògica, ja que actuar com si el problema fos només de les Canàries és, a més d’injust, un autoengany. També a nivell europeu seria necessària més correspons­abilitat entre els països membres.

En uns temps en què la circulació està restringid­a i s’intensifiq­uen els controls per accedir a la Península, la necessitat de trobar una sortida a aquest problema és més urgent que mai, perquè tant la precarieta­t de les víctimes com els conflictes socials que provoca la situació poden convertir-se en un polvorí. És precís, abans de res, vetllar per la integritat física dels qui arrisquen la vida a l’Atlàntic, i, en segon terme, actuar amb celeritat –malgrat les dificultat­s del moment– perquè el seu futur sigui digne.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain