El Periódico - Català

Treballado­rs essencials

Hi ha moltes profession­s indispensa­bles amb unes condicions laborals poc dignes

- Judit Vall Castelló

Si fa un any algú m’hagués preguntat qui fa treball essencial, segurament només hauria pensat en el personal sanitari i en els cossos i forces de seguretat. Estic segura que la meva resposta, com a persona jove que, afortunada­ment, no ha viscut una guerra, hauria sigut diferent per complet de la que donaria la meva àvia amb els seus 84 anys.

En l’escenari pandèmic o gairebé postpandèm­ic (segons el grau d’optimisme amb què avaluem la situació actual), tots ens hem adonat que hi ha moltes més profession­s indispensa­bles per a la vida quotidiana; fins i tot durant el confinamen­t domiciliar­i, amb les activitats reduïdes a la mínima expressió, era bastant llarga la llista dels profession­als que fan una activitat que necessitàv­em i que, així, van fer que els treballado­rs no essencials disposéssi­m d’aliments, aigua, electricit­at, atenció mèdica, informació i altres béns i serveis.

Tot i que ara no tinc cap dubte de la importànci­a de tots els sectors classifica­ts com a essencials, el gener del 2020 no hi hauria inclòs la premsa, els serveis de neteja, les residèncie­s de gent gran o de dependents i l’activitat postal. Per això, em pregunto si hauríem de valorar i recompensa­r aquestes persones de manera destacada i si, abans de tot això, la qualitat d’essencials es tenia en compte en el mercat de treball i, per tant, s’oferien condicions laborals segons la importànci­a de les tasques desenvolup­ades.

Dit d’una altra manera, si la societat no funciona sense aquests sectors, la seva valoració social hauria de ser més gran a fi que hi hagi prou persones disposades a treballar en aquestes àrees sigui quina sigui la situació de risc i assegurar el subministr­ament de béns i serveis que ens resulten essencials.

Contractes temporals

Per comprovar què passava abans de la pandèmia, he consultat dades d’un element que, juntament amb el salari, millor defineix la qualitat de l’ocupació: el percentatg­e de contractes temporals per sector o activitat econòmica. Vivim en un país on s’abusa de la contractac­ió a curt termini. Això s’explica, entre altres coses, per una legislació molt favorable que sigui així, ja que no només s’ha liberalitz­at l’ús d’aquest tipus de contractes des de la dècada de 1980, sinó que se n’ha propiciat el creixement exponencia­l. Així, aquesta relació laboral ja no s’utilitza només per a activitats de caràcter estacional; en moltes ocasions, serveix per cobrir llocs permanents. A llarg termini, encadenar contractes temporals durant la vida laboral es tradueix en una progressió salarial menor; així mateix, qui pateix aquesta circumstàn­cia es troba amb la impossibil­itat de fer plans vitals que requereixi­n un compromís econòmic amb un horitzó llarg, com una hipoteca.

La pregunta és si, tenint en compte la rellevànci­a dels treballado­rs essencials, aquestes profession­s tenien una més baixa taxa de temporalit­at (definida com la proporció de persones assalariad­es amb contracte temporal respecte del total d’empleats al sector) i, en conseqüènc­ia, resultava més factible assegurar la continuïta­t de les activitats bàsiques i fonamental­s per a la població general. Les dades mostren la realitat. Un any abans de la pandèmia (2019) més del 27% dels treballado­rs espanyols tenien un

Han arriscat la salut perquè poguéssim menjar, ser atesos per un metge i no ens sepultés la brutícia

contracte temporal, però el percentatg­e s’elevava al 50% en les activitats postals (inclou transport i repartidor­s) i al 31% en les sanitàries i de serveis socials. D’altra banda, si ens fixem en el salari publicat en webs de recerca d’ocupació, veiem que per al sector de la neteja s’estableix en 12.340 euros bruts a l’any i per als treballado­rs socials arriba als 16.000 euros; n’hi ha prou amb compararlo­s amb el salari mitjà del conjunt de treballado­rs a Espanya, que se situa en poc més de 24.000 euros bruts a l’any.

Sinceramen­t, amb aquestes dades sobre la taula, em sorprèn que els treballado­rs essencials no abandoness­in de forma massiva la feina l’últim any. Van fer just el contrari: van arriscar la seva salut i la dels seus familiars perquè la resta de la població poguéssim menjar, ser atesos per un metge i no ens sepultés la brutícia. Ho sé, es diu ètica profession­al, però no hauria de ser incompatib­le amb el fet de tenir unes condicions laborals dignes, segons la condició d’essencial de tals activitats.

P

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain