El Periódico - Català

Miquel Rovira és director de l’àrea de Sostenibil­itat del centre tecnològic Eurecat

La qualitat dels recursos hídrics i l’economia circular han de ser part dels grans eixos d’actuació

- Miquel Rovira

La petjada hídrica d’un cotxe és de més 50 metres cúbics d’aigua, la d’una taronja és de 80 litres i la d’una ració de carn de vedella és propera als 2.000. La petjada hídrica és l’aigua necessària per produir un bé, i sovint és una aigua oculta de la que no som conscients. De fet, en una esfera de només 273 km de diàmetre seria possible encabir-hi l’aigua dolça del planeta que hi ha als aqüífers, pantans, rius i llacs. No és gaire si, a més, tenim en compte que la població creix exponencia­lment.

Ara que tant es debat sobre transforma­ció i reconstruc­ció com a sortides de la pandèmia, sovint oblidem que l’aigua jugarà un rol essencial en l’etapa de recuperaci­ó post Covid-19. Enfront de l’amenaça dels efectes del canvi climàtic i d’una preocupaci­ó creixent sobre la contaminac­ió ambiental, la qualitat de l’aigua i l’economia circular han de ser part dels grans eixos d’actuació i ajudar a dibuixar un país que faci un ús sostenible dels recursos hídrics.

La nova directiva europea d’aigües de consum, recentment aprovada pel Parlament Europeu, permetrà fer un gran pas endavant. És el resultat de la primera iniciativa ciutadana que ha aconseguit convertir-se en llei, la Right2Wate­r, que va assolir gairebé dos milions de signatures i que, entre altres aspectes, promou l’accés universal a l’aigua. Aquest horitzó apunta que en els propers anys la qualitat de l’aigua de l’aixeta ha de ser excel·lent i a l’abast de tothom, amb beneficis per a la salut de les persones, permetent a més reduir el consum d’aigua embotellad­a.

Les xarxes de distribuci­ó no han de tenir fuites i els consumidor­s hem de ser peça clau del nou model, ja que tindrem al nostre abast informació de qualitat, transparen­t i accessible que facilitarà l’adopció d’actituds sostenible­s.

Efecte multiplica­dor

L’economia circular del cicle de l’aigua s’hauria d’instaurar, allargant al màxim la vida dels recursos, garantint l’abastament i amb un efecte multiplica­dor que hauria de fer possible l’ús intel·ligent de l’aigua a ciutats, indústries, a l’agricultur­a i al turisme, tancant al màxim els seus cicles i establint simbiosis entre si quan sigui possible.

Les plantes depuradore­s que tracten aigües residuals podran generar energia per al seu autoabasta­ment i també nous productes com, per exemple, fertilitza­nts i aportaran aigua regenerada que serà emprada per a diferents usos en funció de diferents nivells de qualitat, però ja no caldrà emprar aigua potable per a tot. La dessalinit­zació, quan s’apliqui, serà sostenible pel que fa al consum d’energia i les salmorres obtingudes del procés seran noves fonts de metalls i minerals.

La gestió de l’aigua s’haurà de fer de forma integrada i en consonànci­a amb el medi natural. Si som resilients al canvi climàtic, estarem preparats per fer front a sequeres, inundacion­s i a la pujada del nivell del mar que afectarà especialme­nt la línia de costa. Així a casa nostra, territoris tan rellevants com el delta de l’Ebre veuran assegurat el seu futur. Seguirem també llegint l’aigua com hem après a fer-ho durant la pandèmia, preveient l’evolució epidemiolò­gica mitjançant el seguiment de la presència del virus a les aigües residuals.

¿Com ho aconseguir­em? Amb esforç inversor, innovació, implantant tecnologie­s avançades de tractament, desplegant la digitalitz­ació del sector i amb la governança apropiada per tal de posar en valor l’aigua i fomentar la cooperació. Aquests reptes, tot i que amb matisos, són comuns per a molts països. Queda molt per fer, però el punt de partida és alt i podrem exportar el coneixemen­t enfortint el nostre teixit econòmic de l’aigua i, per tant, creant llocs de treball de qualitat.

S’estima que l’impacte econòmic d’episodis de manca d’aigua com els que es poden produir com a conseqüènc­ia del canvi climàtic poden impactar entorn el 8 per cent del PIB català. Sens dubte, l’ús sostenible de l’aigua i els costos per assolir-lo són inferiors a les pèrdues que es derivarien de la no acció en un clima mediterran­i com el nostre. Es tracta, per tant, d’un eix clau de la recuperaci­ó econòmica amb un clar efecte transforma­dor de la societat, alineat amb diversos dels Objectius de Desenvolup­ament Sostenible de l’Agenda 2030.

¿ Serem capaços d’assolirho? Si sabem llegir el cicle de l’aigua i actuem en conseqüènc­ia, podrem escriure un futur esperançad­or.

n

 ?? Ana Escobar / Efe ?? Una font pública a València.
Ana Escobar / Efe Una font pública a València.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain