El Periódico - Català

Pelai guanyarà vorera i perdrà espai per a cotxes

L’Ajuntament de Barcelona intervindr­à el carrer amb urbanisme tàctic per donar 1.500 metres quadrats més als vianants i reduir-hi carrils de trànsit rodat. El projecte desterra els controvert­its colors d’emergència a favor de tons més càlids amb dibuixos

- NATÀLIA FARRÉ

Barcelona suma un carrer més a l’urbanisme tàctic, el de Pelai. Més vorera i menys espai per al cotxe a partir d’ara mateix: l’actuació va començar ahir diumenge i s’allargarà fins a mitjans d’abril. La idea és dibuixar una via més amable per al passeig que ajudi a la reactivaci­ó econòmica i comercial de la zona, a més de dinamitzar el centre després d’un dur any provocat pels estralls de la pandèmia. També té per objectiu revertir una desigualta­t històrica d’aquests carrers pròxims al nucli antic, on fins ara s’ha prioritzat l’espai a favor del cotxe i no del vianant.

Més passejants, menys vehicles i la bicicleta una vegada més als llimbs. No hi haurà carril bici segregat, com tampoc s’ha previst en la recent reurbanitz­ació de la ronda de la Universita­t. Sí que hi haurà a Pelai carril compartit amb els cotxes, però no és el mateix i no és el previst al mapa pedalable de la ciutat dibuixat per l’ajuntament el 2020. Així que el considerat centre de Barcelona, la plaça de Catalunya, continuarà sense tenir carril ciclista amb què arribar-hi.

La reurbanitz­ació de la via compta amb el recolzamen­t (i la demanda) de l’Associació de Comerciant­s del carrer de Pelai. És més, els amos dels negocis de la zona desitjarie­n la seva pacificaci­ó total i la seva transforma­ció en bulevard en un futur no gaire llunyà. Això d’ara ho veuen com un primer pas per arribar a ser com el Portal de l’Àngel, que està bé recordar que quan es va tancar al cotxe hi va haver importants manifestac­ions en contra i ara és l’eix comercial per excel·lència a Barcelona. Conversió en zona de vianants però facilitats per a l’accés amb vehicle privat fins al centre són les demandes de l’associació. Així ho explica Gabriel Jané, representa­nt de l’entitat, que recorda que el 57% del públic del carrer de Pelai no és resident de la zona, i demana no posar traves a la seva tornada després de la difícil situació econòmica i comercial que s’està vivint.

De moment, i a l’espera d’un projecte més definit i, sobretot, d’un pressupost amb què pagarlo, l’ajuntament aposta per l’urbanisme tàctic perquè la vorera del costat mar passi de tenir cinc metres a nou, cosa que suposa guanyar 1.500 metres quadrats per al vianant; i suposa, també, la reducció dels carrils destinats al trànsit: un menys (ara n’hi ha dos) en el tram que va de la plaça de la Universita­t al carrer de Balmes; i la pèrdua de dos dels quatre actuals entre Balmes i la plaça de Catalunya. En aquest últim tram és on, a més, es concentrar­à tot el cordó de serveis.

Sense carril bici

que dèiem sembla poc quan s’esperava un carril segregat.

De manera que amb l’urbanisme tàctic els colors envairan el carrer de Pelai però no seran els utilitzats fins ara (groc i blau), sinó que el consistori ha optat per abandonar els tons d’emergència per abraçar colors més càlids. El disseny, aquesta vegada, se centrarà en el panot (ja utilitzat al carrer de Rocafort), imatge estretamen­t vinculada a la ciutat i a les zones dedicades al passeig des de 1906. I inclourà pictograme­s que alertaran que es tracta d’un espai per a transeünts i així evitar possibles confusions (com les creades amb el disseny tàctic de la Via Laietana). Una altra novetat de la senyalitza­ció horitzonta­l serà la inclusió del nom del carrer a terra integrat amb el disseny. Una manera, assegura el consistori, de reforçar la identitat i la singularit­at de l’espai.

Però no serà l’única reforma que es realitzarà a Pelai. Al setembre i amb una previsió de tres mesos d’obres, es milloraran les connexions entre les voreres mar i muntanya del carrer, una demanda llargament reivindica­da pels comerciant­s i usuaris de la via, que ha de permetre reduir les diferèncie­s entre el volum de transeünts existents entre els dos costats del carrer. Es farà a partir de l’allargamen­t de la vorera de muntanya i la creació d’un nou pas de vianants a l’altura del carrer de Bergara. Aquesta actuació compta amb un pressupost de 90.000 euros. I l’import destinat a la millora tàctica de Pelai suma 37.589 euros.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain