El Periódico - Català

L’OMS alerta de l’«auge» que ha agafat de nou el virus

La transmissi­ó a Europa ha augmentat el 12%, segons l’organisme internacio­nal, que també veu amb preocupaci­ó la situació a l’Àsia.

- EL PERIÓDICO RICARDO MIR DE FRANCIA

La doctora responsabl­e de malalties emergents i zoonosi de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), Maria Van Kerkhove, ha avisat que la Covid-19 torna a estar «en auge» i que la transmissi­ó del coronaviru­s ha augmentat en l’última setmana a tot el món, un 12% a Europa. Així, i després de cinc setmanes consecutiv­es de reducció dels contagis de coronaviru­s, en l’última setmana, i a causa en certa mesura de la circulació de les noves variants, s’està produint un increment de la transmissi­ó i, fins i tot, de les morts associades a aquesta causa.

Però no només a Europa s’estan incrementa­nt els casos de forma preocupant, també passa el mateix al sud-est asiàtic (un 49% per la situació a l’Índia), a la zona est del Mediterran­i o al Pacífic, mentre que a l’Àfrica s’està observant un «lleuger descens» de la transmissi­ó en els últims set dies.

«A Europa i a altres zones s’està donant una combinació que afavoreix la transmissi­ó com, per exemple, les pressions per obrir les economies, les dificultat­s per complir les mesures que hi ha en vigor, així com el fet de la distribuci­ó de la vacunació no és equitativa i les variants que estan sorgint són més contagiose­s», ha afirmat Van Kerkhove en una roda de premsa.

Per això, l’experta de l’OMS va remarcar la importànci­a de continuar conscienci­ant la població sobre la importànci­a que té que es compleixin les mesures de prevenció de contagis del coronaviru­s i d’instar els governs que ajudin les persones a complir aquestes mesures.

«Els països estan debilitant les mesures per frenar la transmissi­ó, la cobertura vacunal és feble i s’ha de capgirar la situació una vegada per sempre», va dir, d’altra banda, el director d’Emergèncie­s Sanitàries, Michael Ryan.

La desigualta­t en l’accés a les vacunes contra la Covid-19 entre països rics i pobres «augmenta» i es torna «grotesca», va afirmar també el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

«Al gener vaig declarar que el món estava a punt d’un catastròfi­c fracàs moral si no s’adoptaven mesures urgents per garantir una distribuci­ó justa de les vacunes anti-Covid. Tenim els mitjans per evitar aquest fracàs, però és sorprenent el poc que s’ha fet per evitar-ho», va dir.

El sistema internacio­nal Covax, creat especialme­nt per l’OMS, busca proveir aquest any de dosis el 20% de la població de gairebé 200 països i territoris i també compta amb un mecanisme de finançamen­t per ajudar 92 països desfavorit­s.

«Els països que actualment vacunen persones més joves, en bona salut i amb risc baix de contraure la Covid-19 ho fan en detriment de la vida del personal sanitari, de la gent gran i altres grups de risc en altres països», va apuntar el cap de l’OMS. «Els països més pobres es pregunten si els països rics pensen realment el que diuen quan parlen de solidarita­t. La distribuci­ó no equitativa de les vacunes no és només un escàndol moral, sinó que també és autodestru­ctiu econòmicam­ent i epidemiolò­gicament», va insistir.

nEn l’estudi més ambiciós realitzat fins a la data amb la vacuna d’AstraZenec­a, la qüestionad­a fórmula ha demostrat una efectivita­t del 80% en més grans de 65 anys, segons va anunciar ahir la companyia. L’assaig de fase tres ha descartat, a més, que la inoculació produeixi efectes secundaris greus o estigui lligada al risc de desenvolup­ar una trombosi venosa, d’acord amb les conclusion­s de la Unió Europea i l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. Els resultats de l’assaig s’esperaven amb expectació a Espanya i altres països europeus, preocupats pels casos de trombosi.

L’assaig es va realitzar amb més de 32.000 participan­ts, 141 amb casos simptomàti­cs de Covid-19. Dos de cada tres van rebre la vacuna, davant el terç restant al qual es va injectar el placebo. A la fi, l’efectivita­t general de la vacuna entre tota la mostra de voluntaris va ser del 79% en la prevenció de la Covid simptomàti­ca. Paral·lelament va prevenir amb un 100% d’efectivita­t les hospitalit­zacions i el desenvolup­ament de complicaci­ons greus per l’efecte del virus. «Aquestes troballes confirmen novament els resultats anteriors observats en els assajos amb la vacuna en totes les poblacions adultes, però és emocionant veure per primera vegada resultats d’eficàcia similars en persones més grans de 65 anys», afirma la catedràtic­a de Medicina de la Universita­t de Rochester, Ann Falsey, una de les especialis­tes que han participat en la investigac­ió.

Un dels dubtes que havia despertat aquesta profilaxi es derivava de la seva efectivita­t en els pacients més grans, donada la insuficien­t representa­tivitat que van tenir en els assajos inicials. Però com ja va fer la Sanitat britànica a l’obtenir les dades de la seva campanya de vacunació, aquesta investigac­ió ha donat també una alta efectivita­t entre aquest grup d’edat.

Els experts confien que aquestes conclusion­s serveixin per aclarir la boira que envolta la vacuna d’AstraZenec­a, un dels pilars de la campanya de vacunació a la UE i en el programa Covax de les Nacions Unides per distribuir la vacuna en països pobres. Des que el Regne Unit va aprovar aquesta vacuna al desembre basant-se en els resultats parcials d’un assaig realitzat també al Brasil i Sud-àfrica, el seu camí ha sigut ple d’alts i baixos. Els retards en la distribuci­ó, els errors en la seva fabricació o la preocupaci­ó sobre els seus possibles efectes secundaris han erosionat la confiança del públic en la vacuna.

Les noves soques són darrere de l’alarmant augment de la xifra de contagis

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain