El Periódico - Català

La justícia qüestiona la gestió pública de l’aigua de Collbató

El petit municipi del Baix Llobregat va adjudicar el servei a una empresa, contractad­a per un consorci de 25 ajuntament­s, que al seu torn va concedir la gestió a una entitat municipal.

- J. G. ALBALAT

La gestió del subministr­ament d’aigua potable de l’Ajuntament de Collbató (Baix Llobregat) està en dubte. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat l’acord del ple municipal del 21 de març del 2016 en què es desestimav­en les al·legacions presentade­s per la companyia Sorea (Societat Regional de Proveïment d’Aigües) contra la decisió del consistori d’un mes i mig abans d’adjudicar aquesta tasca a l’empresa Giacsa i l’adhesió del municipi al Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de CatalunyaC­ONGIAC, una entitat formada per uns 25 ajuntament­s catalans. La concessió del servei es va fer sense concurs públic.

La resolució, que ha sigut recorregud­a per l’Ajuntament de

Collbató, anul·la els acords del ple municipal «per ser contraris a dret i afectar el principi de lliure competènci­a», ja que es va adoptar una «gestió directa associativ­a» que «no compleix els requisits per a la utilitzaci­ó de mitjans propis i la consegüent exclusió de l’aplicació de les normes de contractac­ió pública». És a dir, el consistori es va associar amb altres ajuntament­s sota un consorci (Congiac) que, al seu torn, utilitza una societat (Giacsa), que reparteix les tasques entre diferents societats que s’haurien, obligatòri­ament, de presentar a concurs.

La resolució del setembre del 2020 és contundent: «Si bé l’ajuntament pot optar pel mode de gestió directa per a la prestació de serveis municipals de proveïment­s d’aigua, el sistema de cooperació adoptat no s’ajusta a dret», ja que el consorci «no contempla» un mètode de gestió

«compartida del servei públic de subministr­ament», sinó que «en dissenya» un «amb vocació de mercat», en què participen empreses municipals d’altres ajuntament­s associats de més dimensió.

Aquesta «fórmula associativ­a es trenca», segons els jutges, des del moment en què Congiac «no satisfà» cap necessitat de gestió del servei a les localitats de més dimensió, que tenen les seves pròpies empreses de l’aigua, però sí en poblacions de menys de 20.000 habitants que no tenen capacitat. Giacsa, la firma adjudicatà­ria de Collbató, per exemple, està participad­a accionaria­lment en un 41,55% pel consorci i la resta per companyies municipals d’aigua de Mataró, Manresa, Reus, Vilafranca del Penedès i el Prat de Llobregat.

Giacsa, incideix la sentència, encarrega a les empreses municipals accioniste­s la gestió del servei ja que no té «prou recursos», com passa a Collbató.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain