El Periódico - Català

De treball d’universita­t a conquistar un premi Gaudí

‘Les dues nits d’ahir’, film ideat com el projecte final de carrera de quatre joves, distingit pel públic del cine català.

- IGNASI FORTUNY

De bon matí per a ells, però a l’hora en què un anglès ja demana les postres, a Gerard Vidal i Ignasi Àvila encara els pesa una celebració que va començar diumenge a la tarda. «Segur que comences dient que tots dos ens hem demanat un Aquarius», diuen rient. Bona. És dilluns i diumenge a la nit van rebre el premi especial del públic dels Gaudí per la seva pel·lícula Les dues nits d’ahir, creada pels ja citats juntament amb Pau Cruanyes i Eudald Valdi. Al primer d’aquests últims el despertado­r li va recordar que, en efecte, era dilluns. El segon segurament comença la setmana en dimarts. El despertado­r té la puntada de peu ben merescuda.

Les dues nits d’ahir és l’opera prima d’aquests quatre joves barcelonin­s, tots nascuts el 1995 i que a diferents nivells estan ficant la poteta en el món audiovisua­l. Una obra que va anar creixent des que se la van plantejar com a projecte final del grau de Comunicaci­ó Audiovisua­l de la Universita­t Pompeu Fabra. Una pel·lícula delicada de pressupost ínfim, però amb voluntat (des del 2017 que hi dediquen diversos dies a la setmana),

Vidal, Àvila, Valdi i Cruanyes ja havien sigut distingits al festival de Màlaga

ambició i talent de sobres. Amb una campanya de micromecen­atge van aconseguir uns 10.000 euros, als quals van afegir diners de la seva butxaca. Ningú ha vist ni un duro i la llista de favors que deuen és llarga. ¿Infraestru­ctura? «Tot molt punk», diu Àvila. Però déun’hi-do. Ha valgut la pena. I una sort per al cine català, pobre en recursos però ric en coses que són poc menys que miracles.

Els Gaudí els van reconèixer el treball també amb una nominació a millor pel·lícula en català. «Crec que ens veien com nens petits fent-la grossa», comenten, entre rialles, Vidal i Àvila sobre la seva presència a la gala. Als Gaudí arribaven com outsiders però ja havent sigut reconeguts per la secció Zonazine del festival de Màlaga amb dos guardons: Biznaga de Plata a la millor direcció i al millor actor. Era la primera pel·lícula de tot l’equip. «Sabíem que volíem treballar amb gent que volgués fer aquesta pel·li, amb confiança, exposa Vidal. Per a això han anat trucant a la porta d’amics. O coneguts, com els tres actors protagonis­tes (Arnau Comas, Judit Cortina, Oriol Llobet), que teixeixen al film una complicita­t contagiosa.

Aquesta road-movie tracta sobre la mort prematura d’un amic, el dol, a través d’un viatge a enlloc de tres col·legues per escampar les cendres del mort. Una idea basada en sentiments reals i experiènci­es pròpies: la mort sobtada d’un amic d’infància d’un d’ells. «Ens agradava la idea de visibilitz­ar aquestes coses, perquè no se’ns educa en el fet que aquestes coses poden passar».

El film és un viatge que s’acosta al deliri conduït per personatge­s plens de confusió. «La pel·lícula retrata el moment abans que t’adonis què ha passat», diu Vidal, encarregat de la banda sonora amb el seu àlies musical (The Bird Yellow) i director juntament amb Cruanyes de la cinta. «És una muntanya russa d’emocions, personatge­s que han sigut sacsejats. Volíem moments de drama i d’eufòria. Poden perdre el cap, ser una fills de puta, però no estan en un moment de preocupar-se per això», afirma. El film va arribar a les sales de cine fa 10 dies i, de moment, desconeixe­n quin destí l’espera.

n

 ?? Jordi Cotrina ?? Pau Cruanyes, Ignasi Àvila, Gerard Vidal i Eudald Valdi, els quatre creadors de ‘Les dues nits d’ahir’.
Jordi Cotrina Pau Cruanyes, Ignasi Àvila, Gerard Vidal i Eudald Valdi, els quatre creadors de ‘Les dues nits d’ahir’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain