El Periódico - Català

Seat reafirma que fabricarà un cotxe elèctric urbà a Martorell.

> L’utilitari urbà del segment B costarà entre 20.000 i 25.000 euros > La marca del Grup Volkswagen espera arribar a fabricar a la seva planta més de 500.000 vehicles del model a l’any

- XAVIER PÉREZ ÀLEX SOLER

Ahir el president de Seat i conseller delegat de Cupra, Wayne Griffiths, va confirmar en la presentaci­ó del balanç econòmic anual que el Grup Volkswagen ha adjudicat a Seat la missió de desenvolup­ar una nova plataforma per a vehicles petits, de la mida de l’Ibiza i l’Arona (segment B), per a tot el consorci alemany, és a dir, que utilitzara­n tant Seat, com Audi, Volkswagen, Skoda i la mateixa Cupra.

Aquesta plataforma, a més, serà la base d’un vehicle urbà 100% elèctric que es produirà a Martorell a partir de 2025 i que serà el primer vehicle totalment elèctric acoblat en la planta catalana. És un encàrrec que esperava la marca espanyola des que al juliol va anunciar la inversió de 5.000 milions per al 2025 per adaptar les seves instal·lacions per produir cotxes elèctrics.

Aleshores s’espera que Seat comenci a produir aquest vehicle urbà elèctric. Segons Griffiths, la seva ambició és arribar a produir «més de 500.000 cotxes elèctrics urbans a l’any a Martorell, també per al Grup Volkswagen». «Necessitem, no obstant, un compromís clar per part de la Comissió Europea», va afirmar. L’utilitari se situarà en el segment de preu d’entre 20.000 i 25.000 euros per fer accessible l’electromob­ilitat a la població de forma «massiva».

Griffiths va recordar el paper històric de Seat en la indústria espanyola de l’automòbil i va reivindica­r la seva responsabi­litat per «posar Espanya sobre rodes elèctrique­s». Per complir aquest objectiu, la firma catalana ha presentat el projecte Future Fast Forward, que contempla la creació d’un ecosistema de vehicles elèctrics, l’estimulaci­ó de la demanda i el desenvolup­ament d’infraestru­ctures públiques de recàrrega.

L’automobilí­stica va reclamar el suport d’institucio­ns i va nomenar algunes de les empreses que, juntament amb Seat, participar­an en el projecte, com Antolín, CaixaBank, Ficosa, Gestamp o

Iberdrola, entre d’altres. Alhora la companyia té previst ampliar i adaptar el seu centre de components actual del Prat de Llobregat per convertir-lo en la planta d’acoblament de les bateries («entre Barcelona i Martorell», va dir Griffiths), una cosa clau per a la producció d’un cotxe elèctric, que posteriorm­ent viatjaran en tren fins a Martorell per ser instal·lades en els nous models del segment B 100% elèctrics.

El nou vehicle urbà serà el tercer cotxe elèctric de Seat S.A., després de l’arribada del Cupra Born i Cupra Tavascán, amb què utilitzarà una variant la plataforma MEB del Grup Volkswagen, arquitectu­ra que muntaran molts altres models elèctrics del consorci alemany dividits entre les altres marques. El Volkswagen ID. 3, l’ID. 4 o l’Skoda Enyaq. Amb aquest nou model, enclavat en el segment B, podria liquidar la trajectòri­a de l’actual Ibiza.

Griffiths també va revelar que el Tavascan deixarà de ser un prototip per convertir-se en un cotxe més de la gamma de Cupra.

Aquest vehicle es va presentar en forma de concepte al Saló de Frankfurt del 2019 comelprime­r cotxe elèctric de la marca abans que es conegués que l’elèctric Born no seria Seat, sinó Cupra. El nou tot camí elèctric arribarà el 2024 i no es produirà a la planta de Martorell.

Pèrdues de 194 milions

D’altra banda, l’any passat Seat va perdre 194 milions d’euros per culpa de la Covid-19, que va interrompr­e una ratxa de bons exercicis que va culminar el 2019 amb un benefici net de 346 milions d’euros.

Segons la marca, aquests resultats eren esperats pel virus i la caiguda de vendes del 25,6%, fins a les 427.000 unitats, que va suposar una reducció dels ingressos del 21% fins als 8.784 milions. Cupra, d’altra banda, va tancar un bon any amb un increment de les vendes de l’11%, fins a les 27.400 unitats. El 2021, any en què arribaran les noves generacion­s de l’Ibiza i l’Arona, Seat s’ha marcat com a meta tornar a la rendibilit­at.

 ??  ??
 ?? David Zorrakino / Efe ?? Wayne Griffiths, president de Seat i conseller delegat de Cupra, després de la conferènci­a de premsa que va oferir ahir a Martorell.
David Zorrakino / Efe Wayne Griffiths, president de Seat i conseller delegat de Cupra, després de la conferènci­a de premsa que va oferir ahir a Martorell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain