El Periódico - Català

El paper de Puigdemont inflama les negociacio­ns sobre el Govern

El pacte d’ERC amb la CUP inclou el suport als pressupost­os

- XABI BARRENA / JÚLIA REGUÉ FIDEL MASREAL

Carles Puigdemont és alguna cosa més que el líder de Junts per Catalunya. És la personalit­zació d’una estratègia, és un poder indiscutit amb tentacles des de l’estranger al Govern de Torra i a les organitzac­ions cíviques de l’independen­tisme. JxCat té, doncs, una línia vermella que es diu Puigdemont. I la principal espina clavada amb ERC és precisamen­t la investidur­a no nascuda de l’expresiden­t, de la qual culpen el republicà Roger Torrent. Però ¿què farà Puigdemont si el republicà Pere Aragonès és investit i agafa les regnes sense demanar permís per a res a Waterloo? Aquest és el gran enigma, de la resposta del qual depèn, en gran part, l’èxit o no de les negociacio­ns entre ERC i Junts.

Quan el líder postconver­gent va guanyar les eleccions de la trinxera independen­tista, el 21-D del 2017, va idear un doble nivell de governança, ja que coneixia els obstacles que l’Estat (i la mateixa lògica) posaria a una presidènci­a de la Generalita­t des de Waterloo.

Mans lliures

Allà va néixer la idea del Consell per la República (CxR), com a govern a l’exili amb una assemblea de representa­nts que no són elegits per sufragi, sinó pel càrrec que ocupen en cadascuna de les administra­cions on sí que es vota. És a dir, un òrgan amb les mans lliures per teixir i desteixir l’estratègia cap a la independèn­cia de Catalunya. La Generalita­t autonòmica s’hauria quedat poc menys que com una gestoria per liquidar el dia a dia. Òbviament, Puigdemont presidiria el Consell per la República i un «altre candidat de JxCat», el Govern.

Aquest esquema de Puigdemont i del seu CxR mai ha funcionat com a comandamen­t unitari (ERC i la CUP l’han minimitzat) i xoca frontalmen­t amb els designis d’ERC, la guanyadora, aquesta vegada, de la conferènci­a independen­tista, utilitzant termes de l’NBA. La futurible consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà, va ser molt clara ahir a RNE. «Ni ERC ni la CUP veuen el Consell per la República com l’òrgan de direcció col·legiada per portar l’estratègia del procés independen­tista», com proposa Junts, va dir, tot i que sí que reconeix la importànci­a d’aquest organisme. I va sentenciar que Puigdemont «ha de tenir el seu paper». L’exconselle­ra Meritxell Serret, a Nació Digital, va sentenciar que el Consell «ha tingut un biaix partidista».

Junts apunta que el paper de l’expresiden­t no és el principal escull, sinó que és el full de ruta. ERC no afirma ni nega res i només respon sorneguera­ment amb un «¿veritat que ho sembla?» quan s’inquireix sobre si el rol de Puigdemont està complicant la negociació. Sobre el full de ruta, ERC insisteix que s’ha avançat i recorda el preacord amb la CUP, que esmenta el «nou

 ?? Benoit Doppagne / Europa Press ?? L’expresiden­t Carles Puigdemont, al Parlament Europeu, el 9 de març.
Benoit Doppagne / Europa Press L’expresiden­t Carles Puigdemont, al Parlament Europeu, el 9 de març.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain