El Periódico - Català

L’OMS alerta que la pandèmia torna a créixer a tot el món

Els espanyols d’entre 60 i 65 anys començaran a rebre a partir de demà la primera dosi de la controvert­ida vacuna d’AstraZenec­a una vegada descartada la seva relació amb un increment de casos de trombosi. Fins ara només s’administra­va als menors de 55.

- MANUEL VILASERÓ

Espanya vacunarà amb AstraZenec­a fins als 65 anys i la UE diu que tot Europa podrà estar immunitzad­a al juliol

La campanya d’immunitzac­ió experiment­arà en els pròxims dies a Espanya una important accelerada. La població general de fins a 65 anys començarà a ser vacunada a partir de demà amb el fàrmac d’AstraZenec­a després que el Consell Interterri­torial de Salut hagi elevat a aquesta edat el límit per rebre el fàrmac, fins a ara situat en 55 anys. Els primers a rebre-les seran a Catalunya els que tenen entre 60 i 65 anys. La seva administra­ció se simultanie­jarà a tot Espanya amb els col·lectius essencials, com mestres i policies, a més del personal vinculat d’alguna manera a activitats sanitàries que havien quedat pendents per l’aturada a causa de l’aparició de casos de trombosi.

Després de la reunió, la consellera de Salut, Alba Vergés, va posar èmfasi en la necessitat de prioritzar els més grans de 60 anys perquè, va dir, «l’edat mitjana dels ingressats a l’uci en la tercera onada és de 63 anys». «Aquest mateix dimarts es començaran a enviar els missatges per convocar» aquest grup d’edat, va anunciar en un àudio remès als mitjans de comunicaci­ó. Vèncer reticèncie­s

La vacunació pot enfrontars­e a les reticèncie­s de la població que s’han disparat per l’episodi dels trombes.

Una enquesta de YouGov mostrava aquest dilluns que la majoria d’espanyols, un 52%, considera ara que la vacuna d’AstraZenec­a és poc fiable. A finals de febrer, només un 25% dels enquestats es mostrava reticent.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va insistir que les últimes anàlisis a les quals ha sigut sotmesa han confirmat la idea que és «segura i eficaç» i també va deixar clar que si algú refusa posar-se-la, es quedarà sense vacunar. Sanitat llançarà també una campanya de comunicaci­ó per vèncer les reticèncie­s. L’ampliació d’AstraZenec­a als 65 anys havia sigut exigida en reiterades ocasions per diverses comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, Madrid, Andalusia i Castella-la Manxa. També molts experts ho havien reclamat, al constatar que a la Gran Bretanya, on no s’havia establert cap límit d’edat, no estaven apareixent efectes secundaris rellevants i la seva eficàcia era alta entre la gent gran. Espanya havia limitat el fàrmac a persones de fins a 55 anys perquè, segons Sanitat, no s’havien reunit prou dades sobre la seva eficàcia i seguretat en grups de més edat. La decisió d’ampliar-la estava gairebé presa quan van saltar els primers episodis de trombosi a Europa, per la qual cosa va quedar paralitzat. Espanya es va sumar el 15 de març a la vintena de països europeus que van suspendre de manera «cautelar» l’administra­ció de la

vacuna per «precaució». Després de diversos dies d’interrupci­ó de les vacunacion­s, dijous passat el sèrum anglosuec va rebre l’aval de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i el mateix dia el Consell Interterri­torial de Salut va decidir reprendre la vacunació aquesta setmana a proposta del Ministeri de Sanitat.

Per als més grans de 65 es manté l’exclusivit­at de les vacunes d’ARN missatger (Pfizer i Moderna). En les pròximes setmanes s’acabarà de vacunar els més grans de 80 per passar al col·lectiu d’entre 70 i 79 anys.

La decisió s’ha pres amb tant retard que ha coincidit amb la difusió de l’estudi d’AstraZenec­a als EUA que demostra l’alta eficàcia i seguretat del fàrmac en persones més grans de 65. La investigac­ió, que correspon a un dels assajos de fase III, mostra que la vacuna té una eficàcia del 80% en aquestes edats.

 ?? R. Rubio / Europa Press ?? La ministra Carolina Darias (esquerra) i la cap de l’àrea del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, María José Sierra, ahir.
R. Rubio / Europa Press La ministra Carolina Darias (esquerra) i la cap de l’àrea del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, María José Sierra, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain