El Periódico - Català

Dret a advocat i a justícia gratuïta

Una norma catalana recull l’obligatori­etat que un lletrat d’ofici brindi assistènci­a a les dones agredides a la comissaria.

- Barcelona J. G. ALBALAT

L’advocacia catalana va veure complerta una de les seves reivindica­cions històrique­s en la llei de violència masclista aprovada pel Parlament el desembre passat (17/2020) i que recull l’obligatori­etat que un lletrat assisteixi les víctimes d’agressions per part de la seva parella o exparella des de la seva primera declaració a la comissaria. L’acompanyam­ent d’un advocat en el moment previ de la interposic­ió de la denúncia garanteix que la dona rebi una informació completa de l’ús dels drets que té, segons relaten les conclusion­s del tercer Congrés del Torn d’Ofici celebrat la setmana passada a Barcelona. Els advocats d’ofici de la capital catalana van realitzar el 2020 3.830 atencions d’aquesta naturalesa (el 2019, 4.202). El nombre de denúncies per maltractam­ent contra la dona va descendir a tot Espanya un 10% a causa de la crisi sanitària per la Covid i el confinamen­t.

«Les víctimes de violència masclista tenen des del primer moment no només la possibilit­at d’acudir amb un advocat d’ofici a la comissaria, sinó també, per llei, el dret a l’assistènci­a jurídica gratuïta, independen­tment dels recursos econòmics que tingui», assegura Carmen Valenzuela, responsabl­e del servei del torn d’ofici del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. «És molt important, i els Mossos ho reconeixen, que les dones vagin acompanyat­s per un advocat. I és que ha de saber a què s’enfronta i el lletrat no només l’hi explicarà, sinó que també garantirà els seus drets», insisteix. Aquesta profession­al del Dret afirma que és habitual que les víctimes arribin davant la comissaria espantades i l’assistènci­a d’un advocat pot tranquil·litzar-les, fins i tot ajudar a recordar detalls de l’agressió. La llei catalana estableix que «quan una dona acudeixi a una comissaria per presentar una denúncia com a conseqüènc­ia d’haver viscut qualsevol de les manifestac­ions de la violència masclista, els agents han de requerir al col·legi d’advocats la presència d’un lletrat».

La decisió del Suprem

Un altre dels elements que a partir d’ara afectarà les diligèncie­s judicials per violència masclista és la decisió del ple de la Sala Penal del Tribunal Suprem del juliol del 2020 que va dictaminar que les víctimes de violència masclista que denunciïn la seva parella o exparella i es personen en la causa com a acusació particular no es poden acollir, com passava fins aleshores, a la dispensa de no declarar en el judici. La decisió té per objectiu final «emparar la resolució del conflicte per la víctima i després contribuir a la seva protecció».

La sentència de l’alt tribunal destacava que el dret de dispensa

«és incompatib­le amb la posició del denunciant com a víctima dels fets, sobretot en els casos de violència de gènere on la dona denuncia el seu cònjuge o persona unida per relació de fet anàloga a la matrimonia­l, havent naturalmen­t d’atribuir-li la comissió d’uns fets que revesteixe­n els caràcters de delicte. I en alguns, és imprescind­ible la seva contribuci­ó processal perquè pugui activar-se el procés. Pretendre que la denunciant pugui abstenir-se de declarar és tant com deixar sense contingut el mateix significat de la seva denúncia inicial».

Valenzuela reconeix que hi ha víctimes que s’acullen a aquesta dispensa per por de la seva víctima o perquè tornen a estar junts. Com en moltes ocasions la dona és l’única testimoni del maltractam­ent, la prova contra l’acusat pot esvair-se si no és que existeix, per exemple, un comunicat mèdic, i conduir a una absolució. Les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) revelen que el 2020 set de cada 10 sentències per violència masclista van ser condemnatò­ries (el 73,01, un màxim històric).

El 2020, set de cada 10 sentències per violència masclista van ser condemnes, màxim històric

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain