El Periódico - Català

Europa tremola i EUA respira

Els contagis van a l’alça als països del Vell Continent, on la vacunació avança a un ritme més lent; mentrestan­t, Washington ha doblegat la corba a base d’injeccions. Berlín avisa del perill de viatjar a l’estranger per plaer i Londres multarà amb 5.800 e

- EL PERIÓDICO

La pandèmia de coronaviru­s no dona treva, com va avisar l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS): després de cinc setmanes consecutiv­es de reducció dels contagis, la Covid-19 torna a estar «en auge» i la transmissi­ó del virus ha augmentat a tot el món en l’última setmana. Però mentre que Europa és una de les zones amb més afectació, amb un 12% més d’incidència (a tot el món és del 8%), als EUA la intensa campanya de vacunació fa efecte i la corba s’està aplanant.

ALEMANYA AMB EL FRE D’EMERGÈNCIA

Després de la gradual reobertura de la vida pública des de fa tres setmanes, Alemanya va decidir posar el «fre d’emergència», com qualifica el Govern d’Angela Merkel l’enduriment de les restriccio­ns amb la vista posada en la Setmana Santa. A més de prolongar fins al 18 d’abril les restriccio­ns de la vida econòmica i social –pràcticame­nt tot està tancat a excepció dels comerços de primera necessitat–, Alemanya estarà pràcticame­nt paralitzad­a de l’1 al 5 d’abril en un intent de tallar les cadenes de contagi del que es diu obertament «tercera onada de la pandèmia». Estaran prohibides les concentrac­ions als carrers i les reunions de més de dues llars i de cinc persones.

Davant les crítiques que consideren que les restriccio­ns addicional­s demostren la desorienta­ció del Govern, Merkel argumenta que el sistema sanitari col·lapsaria en poques setmanes sense mesures dràstiques. L’objectiu ara és aconseguir reduir la incidència per cada 100.000 a menys de 100 nous casos en una setmana. Només les regions que aconseguei­xin una xifra menor podran reprendre el camí de la reobertura. La cancelleri­a reconeix que viatjar no està prohibit, però apel·la la població a prescindir d’aquells desplaçame­nts que no siguin estrictame­nt «imprescind­ibles».

El malestar creix per la lenta campanya de vacunació: menys de 3,5 milions de persones han rebut fins ara dues vacunes, poc més del 4% de la població. ANDREU JEREZ

FRANÇA IMPACTE DE LA TERCERA ONADA

França s’enfronta al tercer envit de la Covid-19 amb 92.648 persones mortes, 344 en les últimes 24 hores. La corba de contagis registra una tendència a l’alça, amb més de 15.700 contagis en l’última jornada. «La propagació de l’epidèmia s’accelera», va confirmar el primer ministre, Jean Castex. Les noves soques «més contagiose­s i virulentes» serien les responsabl­es del nou repunt, que ja es tradueix en una important tensió hospitalàr­ia. Segons l’Agència Nacional de Salut Pública, més de 26.400 persones estan hospitalit­zades, 4.500 en els serveis de reanimació.

Castex va anunciar un nou confinamen­t a París i 15 departamen­ts més on la Covid-19 circula amb més virulència. Els 21 milions de ciutadans afectats per les noves restriccio­ns poden sortir de casa a prendre l’aire sense límit de temps, però a menys de 10 quilòmetre­s del domicili; només els comerços essencials poden obrir les portes; el teletrebal­l continua sent la norma; i els desplaçame­nts a altres regions estan prohibits. Les escoles segueixen obertes i la llista de comerços «essencials» s’ha ampliat. I hi ha un toc de queda nacional des de les 19.00 hores fins a les 6.00.

Per ara, més de 6 milions de persones han rebut la primera dosi de la vacuna i gairebé 2,5 milions tenen ja les dues dosis. A partir d’aquest dissabte, els més grans de 70 anys podran accedir al sèrum. IRENE CASADO

ITÀLIA DESCOORDIN­ACIÓ AL PAÍS

Itàlia està vacunant unes 200.000 persones al dia (82% de les dosis rebudes), com altres països, però Roma evidencia que cada regió segueix criteris propis sobre qui vacunar primer. En el dia d’avui un milió de vacunats no són persones de risc. 8,1 milions de persones han rebut una dosi i més de 2,5 milions han sigut inoculades ja amb la segona.

El cap del Govern, Mario Draghi, ha convocat amb urgència el comissari de l’emergència, Paolo Figliuolo, i el director de Protecció Civil, Fabrizio Curcio, i ha ofert ajuda a les autonomies més descoordin­ades (Calàbria, Sardenya, els Abruços), però no pot imposar-la. En els pròxims dies hi haurà una centralitz­ació de la logística vacunal i les regions s’ocuparan d’executar-la. En les pròximes tres setmanes arribaran al país 4,5 milions de vacunes, que se sumaran als 1,5 milions que encara es troben a les neveres per no haver sigut inoculades.

Fins ahir, els contagiats eren de 3,4 milions i els morts, 105.328

(300 i 400 per dia, al març). Les ucis estan ocupades en un 39%. L’índex Rt és superior a 1% i hi ha 944 positius per cada 100.000 habitants. El dia dia 12 tot Itàlia va ser declarada zona taronja, de prealerta màxima, i a partir d’aquest dissabte el país sencer serà zona vermella per impedir desplaçame­nts per Setmana Santa. ROSSEND DOMÈNECH

REGNE UNIT VACUNES I TANCAMENTS

Ahir es va complir un any des que Boris Johnson va decretar el confinamen­t al Regne Unit. Més de 126.000 persones ja han perdut la vida pel virus. El tercer i últim confinamen­t imposat al gener segueix gairebé en la seva totalitat i hauria d’acabar al juny, de manera esglaonada. Només les escoles han tornat a obrir. La setmana vinent cessarà l’ordre d’estar a casa, encara que es desaconsel­len els desplaçame­nts. Més de 28 milions ja han rebut almenys una primera dosi de la vacuna, més de la meitat d’adults del país.

El país ha tancat les seves fronteres. Els viatges a l’estranger que no siguin per causa major justificad­a, segueixen prohibits i a partir del pròxim dilluns s’imposaran multes de 5.000 lliures (5.800 euros) als residents al Regne Unit que se saltin la prohibició, fins almenys al 17 de maig.

Les vacances dels britànics l’estiu que ve cap a les seves destinacio­ns favorites del Mediterran­i o les Canàries segueixen en l’aire. Un grup de treball governamen­tal estudia com viatjar «de manera segura internacio­nalment i quan serà possible». El Govern informarà sobre això a l’abril. Les autoritats temen que amb els viatges entrin al país noves variants de la Covid.

BEGOÑA ARCE

PORTUGAL TEMOR A UN NOU REPUNT

Portugal vol evitar el repunt de casos que va portar al límit el sistema sanitari després del Nadal i prohibirà els desplaçame­nts entre municipis fins al 6 d’abril. Unes restriccio­ns contemplad­es en el pla de desescalad­a que va entrar en vigor el 15 de març i que va suposar la reobertura de les escoles fins a quart de primària, perruqueri­es, bibliotequ­es i petits comerços.

El pla del Govern és iniciar la segona fase de la desescalad­a després de Setmana Santa, que inclou la tornada a les aules dels alumnes de fins a tercer d’ESO, obertura de comerços de fins a 200 m² i també de l’hostaleria, que podrà tenir servei de terrassa. Però el compliment del calendari dependrà de l’evolució de dos indicadors: una incidència acumulada inferior als 120 casos per cada 100.000 habitants i un índex de transmissi­ó (Rt) inferior a 1. La incidència està en 81 casos per cada 100.000 habitants i l’índex Rt, en 0,89.

El 90% dels sanitaris i d’usuaris de residèncie­s estaran immunitzat­s aquesta setmana, així com el 83% de més grans de 80 anys. I manté l’objectiu d’un 70% d’immunitzac­ió després de l’estiu. Prop d’un 9% de la població ja ha rebut la primera injecció i un 4% ja està totalment immunitzad­a. LUCAS FONT

ESTATS UNITS ENTRE VACUNES I VARIANTS

El combat als Estats Units contra el coronaviru­s, que ha deixat al país de moment 543.000 morts i gairebé 30 milions de casos, està en un moment clau. Es manté a pas ferm i s’intensific­a el bon ritme de vacunacion­s amb els tres sèrums aprovats i moltes de les dades que mesuren l’impacte del virus milloren. Els experts, no obstant, adverteixe­n contra la complaença, especialme­nt ara que es van relaxant restriccio­ns i es disparen també els viatges just quan es confirma el poder infecciós i la presència de les noves variants.

Els EUA, que van superar la setmana passada els 100 milions de dosis inoculades, sis setmanes abans de la meta que es va marcar Joe Biden, ja tenen el 17,4% de la població més grans de 18 anys completame­nt vacunada.

Dels prop de 3.000 morts al dia a l’hivern s’ha passat a uns 1.000 i les hospitalit­zacions també cauen, amb menys de 40.000 nordameric­ans ingressats per Covid-19. Els casos detectats s’han estancat en uns 50.000 al dia en les últimes setmanes. I com recordava el doctor Ashish Jha, degà a la Universita­t de Brown, es manté «una carrera entre les vacunes i les variants (...) Reobrir massa ràpid ajuda les variants». IDOYA NOAIN

n

 ??  ??
 ?? Alain Jocard / AFP ?? Ciclistes i vacunats al velòdrom de París.
Alain Jocard / AFP Ciclistes i vacunats al velòdrom de París.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain