El Periódico - Català

Borràs sospesa que la segona volta de la investidur­a se celebri dimarts

> El reglament del Parlament fixa un termini de dos dies després de la primera votació, però els lletrats avalarien no comptar el cap de setmana

- JÚLIA REGUÉ DANIEL G. SASTRE

La investidur­a de Pere Aragonès com a president de la Generalita­t pot allargar-se més del previst si no rep l’aval de la majoria absoluta de l’hemicicle aquest divendres. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, sospesa la possibilit­at que la segona volta se celebri dimarts i no diumenge, en les estrictes 48 hores després de la primera ronda, un marge que donaria més temps a les forces independen­tistes per tancar un pacte de govern. Més encara quan Junts veu amb reticèncie­s el preacord assolit entre Esquerra i la CUP i no certifica per ara el seu plàcet a Aragonès aquesta mateixa setmana.

El reglament de la Cambra catalana estableix que la segona votació ha de celebrar-se «dos dies després» de la primera i puntualitz­a que es refereix a dies hàbils sempre que no s’especifiqu­i el contrari. Però la Mesa del Parlament ha interpreta­t habitualme­nt aquest marge com 48 hores i, de fet, l’expresiden­t Carles Puigdemont va ser investit un diumenge del 2016 i l’exconselle­r Jordi Turull estava convocat a la segona volta un dissabte del 2018, tot i que la sessió no es va celebrar perquè va ser empresonat de forma preventiva per l’1-O. Borràs tempteja amb els grups aquesta possibilit­at, que els lletrats avalen d’entrada, segons fonts parlamentà­ries, tot i que la decisió final està en mans de la Mesa del Parlament.

La presidenta de la Cambra va donar el tret de sortida ahir a les trobades amb els líders de menys a més pes en l’arc parlamenta­ri per poder anunciar demà quin és el postulant que reuneix més recolzamen­ts per presentar-se al debat d’investidur­a. Pel despatx d’audiències van passar Cs, els comuns i, via telemàtica, el PPC i la CUP; i avui faran el mateix els líders de Vox, PSC, ERC i Junts.

Illa no desisteix

Aragonès és l’únic amb opcions de ser president –pendent de tancar un pacte de govern amb Junts i que les bases de la CUP acceptin el preacord al qual la formació ha arribat amb ERC–, tot i que el candidat del PSC, Salvador Illa, no desisteix i contactarà amb els grups parlamenta­ris a la recerca de suport. No obstant, el PPC, Cs i els comuns donen per fet que Illa quedarà fora de joc, mentre tanquen la porta a avalar el candidat republicà. «No és moment d’investidur­es fake», va dir la líder del partit morat, Jéssica Albiach, en roda de premsa.

Tant taronges com populars van aprofitar la cita amb Borràs per reprovar les seves primeres declaracio­ns com a cap

La presidenta de la Cambra obre la ronda de consultes a l’espera d’un pacte independen­tista

Cs, el PP i els comuns anuncien el seu ‘no’ a Aragonès i descarten una elecció d’Illa per falta de suports

del Parlament. Carlos Carrizosa (Cs) li va criticar les seves «amenaces» en el sentit de «no respectar la separació de poders, les institucio­ns, allò que dictamini el Constituci­onal, els jutjats i tribunals», unes advertènci­es a què es va afegir Alejandro Fernández (PPC), qui va alertar a la presidenta del Parlament de Catalunya que «no podrà actuar amb impunitat perquè recorrerà cada decisió il·legal que prengui».

La CUP, per la seva banda, va colar en la cita un dard velat a Junts per Catalunya. La líder dels anticapita­listes, Dolors Sabater, va transmetre a Borràs el seu desig d’«empènyer» un Govern amb un programa «de transforma­ció social i econòmica» que sigui el motor per construir la república catalana. Un programa al qual per ara només se suma Esquerra.

 ?? Andreu Dalmau / Efe ?? Carlos Carrizosa, de Cs, es va entrevista­r presencial­ment amb Borràs.
Andreu Dalmau / Efe Carlos Carrizosa, de Cs, es va entrevista­r presencial­ment amb Borràs.
 ?? Europa Press ?? Borràs, reunida telemàtica­ment amb Alejandro Fernández (PPC).
Europa Press Borràs, reunida telemàtica­ment amb Alejandro Fernández (PPC).
 ?? Europa Press ?? Jéssica Albiach, dels comuns, amb la presidenta del Parlament.
Europa Press Jéssica Albiach, dels comuns, amb la presidenta del Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain