El Periódico - Català

La detinguda per cremar un furgó policial, lliure al diluir-se l’acusació

> Una prova demostra que no va ser ella qui va tirar el líquid inflamable sobre el vehicle de la Guàrdia Urbana en els disturbis per Pablo Hasél

- J. G. ALBALAT

La jove italiana acusada de cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana a la Rambla de Barcelona durant els disturbis per l’empresonam­ent del raper Pablo Hasél va quedar en llibertat després de la presentaci­ó per part de la seva defensa d’una prova pericial antropomèt­rica que apunta que la persona que va tirar líquid inflamable a sobre d’una bengala no és ella, segons va poder confirmar EL PERIÓDICO de fonts jurídiques. Sara Casiccia, de 35 anys, originària de Torí i resident a la capital catalana, ha estat tres setmanes a la presó acusada de ser la presumpta autora material de l’atac.

La jutge que investiga aquests disturbis ha admès el recurs presentat per l’advocat de la jove italiana, José Manuel del Río, al qual es va adherir la fiscalia, contra l’ordre de presó. La magistrada ha tingut en compte l’informe pericial aportat per la defensa que assenyala que l’alçada de la detinguda i la de la persona que va llançar el líquid inflamable difereix, que la complexió corporal és diferent (la que incendia la furgoneta és més jove i prima) i que la roba que vestia aquell dia l’arrestada no coincideix amb la que

Pablo Iglesias haurà d’abandonar el Govern abans del que havia pensat. El líder d’Unides Podem havia planejat seguir a la vicepresid­ència segona de l’Executiu fins que comencés, el 18 d’abril, la campanya del 4-M. Però no serà així. La llei electoral de la Comunitat de Madrid especifica que no es podran presentar als comicis els qui ocupin un seient en el Consell de Ministres en el moment de registrar les candidatur­es. Això situa la sortida d’Iglesias del Govern de coalició abans del 31 de març. En el seu entorn van assenyalar que el dia 30 assistirà al seu últim Consell de Ministres i que aquell dia o el següent hi haurà canvi de carteres.

Fa més d’una setmana, quan Iglesias va llançar la bomba que seria candidat a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid per competir contra Isabel Díaz Ayuso, els morats no havien analitzat a fons la llei electoral madrilenya. La idea, llavors, era que el secretari general de Podem esgotés fins a l’últim segon el seu temps al capdavant de la vicepresid­ència segona i com a líder del sector morat en el Govern. No obstant, aquestes expectativ­es no es compliran.

A l’article 3 de la llei electoral de la Comunitat de Madrid es detalla que no podrà ser candidat qui, el dia que es registri la candidatur­a, ostenti el càrrec de president del Govern, de ministre o de secretari d’Estat.

Així, tenint en compte el calendari per als comicis del pròxim 4 de maig, la presentaci­ó de candidatur­es davant la junta electoral apareix en les imatges atacant el vehicle. El lletrat va aportar un reportatge fotogràfic amb la vestimenta que portava Casiccia durant aquella jornada.

El pèrit Francisco Menén és contundent en el seu informe: la policia de la Generalita­t «confon flagrantme­nt la veritable subjecte incendiàri­a amb la senyora Casiccia», perquè no tenen «cap relació una amb l’altra en la seva constituci­ó corporal». Davant aquesta prova, la jutge ha decretat la llibertat de la jove italiana, que haurà de comparèixe­r cada 15 dies davant l’autoritat judicial. La interlocut­òria ocupa només un foli. Fonts policials asseguren que els Mossos havien expressat anteriorme­nt a la togada dubtes sobre la identifica­ció de l’autora del llançament del líquid inflamable.

Vuit arrestats

El 3 de març, el jutjat de guàrdia de Barcelona va acordar presó provisiona­l i sense fiança per als vuit detinguts que, segons els Mossos, van actuar en grup i organitzat­s en els disturbis del dissabte 27 de febrer. Entre els arrestat es trobaven sis joves de nacionalit­at italiana –cinc homes i Casiccia–, una jove francesa i una altra d’espanyola. Per ara només ha quedat en llibertat Casiccia. La resta d’encausats estan pendents que es resolguin els recursos contra el seu empresonam­ent presentats davant l’Audiència de Barcelona.

Els Mossos atribueixe­n al grup diverses accions violentes durant els aldarulls després d’una manifestac­ió per reclamar la llibertat de Hasél, entre les quals, l’incendi de la furgoneta de la Guàrdia Urbana quan un agent es trobava a l’interior, el qual va poder sortir del vehicle abans de patir danys. La policia considera que els detinguts formaven part d’un grup d’ideologia anarquista i que actuaven «conjuntame­nt».

s’ha de portar a terme entre el 26 i el 31 de març. Entre aquells dies, quan Unides Podem registri les llistes per a les eleccions madrilenye­s, Iglesias ja ha d’abandonar la seva cartera.

Objectius interrompu­ts

Els objectius autoimposa­ts per Iglesias abans de sortir del Govern es compliquen. El líder d’Unides Podem va deixar clar quan va anunciar la seva marxa que volia deixar negociada amb el PSOE la llei de vivenda i la regulació dels lloguers. A més, en l’entorn d’Iglesias apuntaven que pensava deixar encarrilad­a la llei trans i la derogació de la reforma laboral. La seva marxa precipitad­a també avançarà la seva successió com a vicepresid­enta de la titular de Treball, Yolanda Díaz.

nn

 ?? Ricard Cugat ?? La furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona que va ser blanc de l’atac, el 27 de febrer passat.
Ricard Cugat La furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona que va ser blanc de l’atac, el 27 de febrer passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain