El Periódico - Català

Biden vol actuar contra les armes per una nova matança

> Un pistoler de 21 anys acaba amb la vida de 10 persones en un supermerca­t de Colorado

- RICARDO MIR DE FRANCIA

La litúrgia és sempre la mateixa: matança indiscrimi­nada, paraules buides de la classe política i inacció legislativ­a. Una dinàmica que vol trencar el nou president dels Estats Units, com abans van fer sense massa èxit alguns dels seus predecesso­rs. Hores després del segon tiroteig de masses en menys d’una setmana, Joe Biden va demanar al Congrés que prengui mesures per endurir la tinença d’armes, una de les velles aspiracion­s del seu partit. «No necessito esperar un minut ni una hora més per adoptar mesures de sentit comú que ens ajudin a salvar vides en el futur», va dir. «Hem d’actuar ja».

Aquest últim succés es va produir en un supermerca­t de Boulder, una petita ciutat università­ria als peus de les Montanyes Rocoses, a Colorado. Un home armat va desencaden­ar el terror en una gran superfície, disparant aparentmen­t de forma indiscrimi­nada contra els clients i empleats, segons el relat d’alguns testimonis. La policia va confirmar la mort de 10 persones, entre les quals un dels seus agents, amb edats entre els 20 i els 65 anys. L’autor de la matança va ser detingut després que policies i forces especials envoltessi­n el centre comercial i ataquessin el pistoler.

«És una tragèdia i un malson per al comtat de Boulder», va dir el fiscal del comtat, Michael Dougherty. L’incident va esdevenir passades les dues de la tarda en un supermerca­t de la cadena King Soopers, sense que es coneguin els motius d’aquest nou tiroteig, que arriba sis dies després que un home de 21 anys matés vuit persones en tres salons de massatges a l’àrea metropolit­ana d’Atlanta, la majoria, dones asiaticoam­ericanes. També en aquest cas l’autor de la matança és un home de 21 anys, identifica­t com Ahmad Ali Aliwi Alissa, i acusat d’una desena de càrrecs d’homicidi.

Durant la seva al·locució, Biden va reclamar al Congrés que adopti mesures per prohibir els rifles d’assalt i els carregador­s d’alta capacitat, rifles semiautomà­tics com l’AR-15 que portava l’autor d’aquesta última matança, segons van confirmar les autoritats. El demòcrata va instar també els legislador­s de la Cambra alta a ratificar un parell de lleis tramitades a la Cambra de Representa­nts per endurir els controls de seguretat als compradors d’armes. «Aquest no és un assumpte partidista, és un assumpte nord-americà», va afirmar el president. No serà fàcil, perquè els republican­s tendeixen a bloquejar tota iniciativa per endurir les lleis, malgrat el continu degoteig de tragèdies que assolen el país.

Prohibició revocada

I quan el veto no arriba dels republican­s, arriba dels tribunals, com va succeir recentment a Boulder. Aquest mes un jutge del districte va revocar la prohibició imposada pel municipi contra les armes d’assalt al·legant que no té jurisdicci­ó per adoptar una mesura semblant. «És una absoluta tragèdia», va dir la vicepresid­enta, Kamala Harris. «Eran 10 persones ocupant-se dels seus assumptes, vivint les seves vides sense molestar ningú, així com un policia que feia la seva feina amb gran coratge i heroisme».

L’assaltant va resultar ferit en el tiroteig amb la policia i va ser traslladat a l’hospital, on es recupera de les ferides. Imatges de vídeo van enregistra­r quan va sortir del supermerca­t pel seu propi peu, emmanillat, vestit només amb roba interior i amb la cama ensangonad­a.

 ?? AFP ?? Diversos treballado­rs surten de la botiga després de l’assassinat múltiple.
AFP Diversos treballado­rs surten de la botiga després de l’assassinat múltiple.
 ?? Jason Connolly / AFP ?? Vidrieres trencades a la botiga de Boulder on es va produir el tiroteig.
Jason Connolly / AFP Vidrieres trencades a la botiga de Boulder on es va produir el tiroteig.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain