El Periódico - Català

La Sareb elevarà en 35.000 milions l’endeutamen­t de l’Estat

> El ‘banc dolent’ augmentarà en més de 7.000 milions el dèficit > El Govern estudia ampliar la vida de l’entitat per evitar un impacte més gran

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

La factura del salvament a la banca dels governs de Zapatero i Rajoy entre el 2008 i el 2012 continua sense parar de créixer gairebé una dècada després que la Unió Europea acudís al rescat d’Espanya. La Sareb, el banc dolent que va rebre els actius immobiliar­is tòxics de les entitats financeres auxiliades, incrementa­rà el deute públic de l’any passat en uns 35.000 milions d’euros, del 117,1% al voltant del 120% del PIB, a més d’elevar el dèficit públic en una quantitat bastant superior als 7.000 milions, per sobre del 10,5% augurat pel Banc d’Espanya, segons confirmen fonts del Govern central.

La raó és que l’Eurostat, l’oficina estadístic­a comunitàri­a, ha obligat Espanya a incloure l’empresa dins del sector públic. Per evitar-ho, la Sareb va néixer el 2012 amb una majoria d’accioniste­s privats (el 54,1% dels seus títols estan en mans d’altres companyies, fonamental­ment bancs, i el 45,9% pertany a l’Estat). El principal problema és que les pèrdues multimilio­nàries que acumula la firma des de llavors han volatilitz­at els seus recursos propis, és a dir, el capital i el deute que li van aportar els esmentats propietari­s.

Patrimoni negatiu

La Sareb, així, va tancar el juny passat amb un patrimoni negatiu de 6.935 milions d’euros, que va

Aquesta és la quantitat en què s’elevarà el deute públic. La Sareb ha amortitzat 15.682 milions d’euros d’aquests bons des del seu naixement. Però a aquest ritme no podrà repagar els 35.000 milions restants quan li toqui tancar el 2027. És per això que el Govern es va mostrar disposat ahir a ampliar la seva vida útil. El termini màxim, han argumentat fonts del Govern, era una de les condicions perquè Europa no la considerés com a part del sector públic, amb la qual cosa ara que ja forma part dels comptes de l’Estat tindria sentit reconsider­ar aquesta decisió per evitar que la factura final per als comptes públics sigui encara més gran.

n

 ?? Juan Martínez Espinosa / Efe ?? Jaime Echegoyen, president de la Sareb, el 2015.
Juan Martínez Espinosa / Efe Jaime Echegoyen, president de la Sareb, el 2015.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain