El Periódico - Català

De Madrid als dimonis

- Xavier Bru de Sala

No ha hagut de passar ni mig segle perquè aquella ciutat que, orgullosa per l’èxit de la Transició, es va autoprocla­mar capital de la modernitat en detriment de Barcelona i fins i tot de París o Berlín, hagi transitat de passar la mà per la cara del cel a convocar, concentrar i deslligar els més vells i maleïts dimonis d’Espanya. Només ha calgut practicar unes esquerdes a la capa d’asfalt que els recobria perquè sortissin en tromba contra el primer dels obstacles: el cosmopolit­isme. Com a bons experts en aromes ràncies, els diables de Madrid saben que al món de les megalòpoli­s en xarxa no es pot ser essenciali­sta i cosmopolit­a.

A tanta velocitat es despleguen una vegada solts que el vetust paquiderm encarregat de posar-los límit, el candidat Gabilondo, no ha trobat cap altra manera d’exorcitzar la catèrvola que expulsar l’encara vicepresid­ent del Govern del seu partit del cercle cada vegada més reduït i més assetjat dels que encara es consideren habitants del paradís. Un moviment ideològica­ment tectònic de tanta envergadur­a només s’explica per la por. Perduts per perduts, si encara hi hagués electors de centre que no fossin gaire de dretes de tota la vida, un temps emmascarat­s però ara disposats a descarar-se, doncs que sàpiguen que el veterà i vetust PSOE no és tan presoner de l’esquerra anomenada transforma­dora com el PP de la dreta retrògrada.

Un moviment ideològica­ment tectònic de tanta envergadur­a com el que ha fet Gabilondo només s’explica per la por

En comptes de fer-los front, Gabilondo es posa de perfil.

En el duel secular entre els dos extrems que marquen i emmarquen la història de la Península, Barcelona torna a disposar d’una oportunita­t, potser l’última, de reprendre l’esperit dels Maragall, avi i net, i rellançars­e com a far i referent d’Europa.

Aquesta vegada, en comptes de deixar-se arrossegar i transforma­r-se en filial dels dimonis de Madrid, Barcelona podria despertar de nou la seva fortíssima personalit­at i coliderar des del Mediterran­i aquesta Europa que només podrà sobreviure al segle XXI si, de nou il·lusionada, és capaç de saltar per sobre dels seus propis averns.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain