El Periódico - Català

Salva’m de la ministra

Convertir Rociíto en representa­nt de les maltractad­es és una conculcaci­ó a la feina dels jutges i un insult a les víctimes

- Juan Soto Ivars Juan Soto Ivars és escriptor i periodista

Rociíto, coneguda per ser filla de Rocío Jurado i vendre la seva vida a la gerra d’àcid corrosiu de la premsa del cor, és la protagonis­ta d’un programa sensaciona­lista de vuit capítols al qual Mediaset anomena pomposamen­t «documental». Allà ha explicat que la seva exparella Antonio David Flores la maltractav­a físicament i psicològic­ament fa vint anys. Fins on sé, és el mateix de sempre a Sálvame però amb un format més solemne per caçar columniste­s d’esquerres. L’audiència ha sigut apoteòsica. Pics de 10 milions d’espectador­s, entre ells Irene Montero. Suposo que la ministra devia aprofitar que Iglesias està enfeinat amb la campanya per desprogram­ar el punyeter HBO i gaudir amb Telecinco.

Montero tuitejava, no sé si com a espectador­a o com a ministra, que la pobra Rociíto és una dona maltractad­a i que «jo sí que et crec, germana». També tuitejaven en aquesta línia Iñigo Errejón i Adriana Lastra en el que un amic ha titllat amb enginy com un «¡vamos, Rafa!» especial per a la parròquia feminista. La conya és que l’endemà Montero va connectar amb Sálvame des del seu despatx del ministeri. Tenia darrere seu dues banderes, l’espanyola i l’europea, per donar a l’esperpent un to institucio­nal. Va repetir que el que s’havia vist i sentit és el testimoni d’una víctima, malgrat que hi ha dos sobreseïme­nts judicials a favor d’Antonio David Flores.

La part judicial del culebró va camí del Tribunal Suprem, però és igual, perquè a Flores ja l’ha condemnat Espanya, que és l’audiència de Sálvame. Per la part que li toca, m’importa un rave. Flores es guanya la vida amb la misèria aliena i xipolleja a la mateixa cubeta corrosiva que Rociíto, aquesta que ara el desintegra. Mediaset ha esperat que la gent veiés el nyap per donar-li a Flores la puntada de peu al cul, així que intueixo que el seu acomiadame­nt és, com els de Gran hermano, un cop d’efecte. Partim de la base que Mediaset és capaç d’emetre un empalament caníbal si això li genera audiència. Coses pitjors s’han vist.

En fi. Estic desassosse­gat amb l’entusiasme progressis­ta al voltant d’aquest assumpte. No sé si Rociíto menteix o si diu la veritat, però ha cobrat un dineral per donar el seu «valent testimoni» i aquesta dada s’omet entre els ditirambes i lloances que se li dediquen aquests dies Es calcula que més d’un milió d’euros, amb la pretensió de convertir-la en una representa­nt de les dones maltractad­es no només és una conculcaci­ó a la presumpció d’innocència i la feina dels jutges, sinó un insult monumental a les víctimes de la violència masclista.

Però anem al fons de l’assumpte. ¿Què ha fet tan interessan­t per als polítics deixar-se veure en aquest circ? Com que la meva àvia veu els programes de Mediaset, no se m’acudiria insultar la seva audiència, però coincidira­n amb mi que és un entretenim­ent més aviat xavacà. ¿En quin moment es va decidir que calia prestar crèdit al que s’esdevé allà i convertir els xiscles i escatainej­os dels seus personatge­s en temes d’interès polític? ¿Va ser perquè els candidats es van començar a deixar entrevista­r en aquest plató quan estaven en campanya? ¿Va ser perquè Jorge Javier es va implicar en la política i va començar a cagar-se en Vox i a tirar floretes a Sánchez?

Pot ser. Però el fenomen que envolta aquesta frivolitat és, per sobre de tot, un senyal alarmant del nivell al qual ha arribat el populisme a Espanya. La presència de ministres al galliner televisiu eleva aquesta frivolitat al rang de notícia i legitima el sensaciona­lisme, el xantatge emocional i el vituperi. No m’importa semblar elitista. És un ¡mori la cultura! actualizat.

La presència de polítics com Irene Montero al galliner televisiu legitima el xantatge emocional, el sensaciona­lisme i el vituperi

 ??  ?? Rocío Carrasco, al documental de Telecinco.
Rocío Carrasco, al documental de Telecinco.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain