El Periódico - Català

Ester Oliveras és economista a la UPF Barcelona School of Management.

- Sílvia Cóppulo

Tonta, inútil, grassa, boja, mala mare o filla de puta són insults greus i desqualifi­cadors. Fan mal i minven la mateixa autoestima de qui els rep, fins a acabar assumint-los com a veritats inqüestion­ables. La maltractad­a queda destrossad­a i se sent culpable. El maltractad­or somriu: ha guanyat. Demà, més.

Va sortir Rocío Carrasco a Telecinco, en una docusèrie titulada Contar la verdad para seguir viva. El testimoni de la filla de la cançonetis­ta Rocío Jurado i del boxejador Pedro Carrasco va ser seguit per milions de persones. Les xarxes es van omplir de missatges de suport amb el hashtag #yosítecreo. Estic segura que és cert que el seu exmarit, l’ex guàrdia civil Antonio David, el va agafar dels cabells fins a donar-li amb el cap en una taula, a més d’insultar-la cada dia. I l’entenc quan assegura que després ella el justificav­a i el perdonava una vegada més. La paradoxa és que, com més violència, més dependènci­a.

Crec que el testimoni de Rocío és molt important. Per ella, pot tenir un efecte alliberado­r; però, sobretot, pot actuar com a catalitzad­or perquè moltes dones s’atreveixin a demanar ajuda, i facin el pas de deixar-se anar de la dependènci­a emocional que els uneix als seus botxins en format de parella. Cert és que el canal, després del capítol de la Rocío, explota els maltractam­ents amb altres continguts de pur xou de pornografi­a sentimenta­l, però aplaudeixo que hagin acomiadat de tots els seus programes el maltractad­or marit.

Quan vam començar els primers estudis amb dones maltractad­es, va emergir una dada sorprenent: el percentatg­e de dones maltractad­es físicament i psíquicame­nt en mans de les seves parelles és idèntic a totes les classes socials i nivells econòmics i culturals. Potser, als més alts, els fets estan revestits de més sofisticac­ió.

Davant els balbotejos, contradicc­ions i llacunes mentals que omplen les declaracio­ns de les dones maltractad­es, només hi cap la comprensió. No embasten bé els relats perquè, inconscien­tment, reprimeixe­n el record per disminuir el dolor. Només cal saber fer una cosa molt, molt important: escoltar-les amb atenció i repetir-los amb tendresa «jo sí que et crec».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain