El Periódico - Català

El declivi d’una esperança

- Ángel Conesa Podeu llegir més cartes i publicar

SANT CUGAT DEL VALLÈS

A la ciutadania li agrada el centre. El centre és l’equilibri, l’harmonia, la coherència i la pau. El que desitja la gran majoria de la població arreu del món. Oscil·lar entre dretes i esquerres és com anar en una bicicleta fent ziga-zagues. No és natural. L’èxit d’UCD en el passat es va deure precisamen­t al fet que era un partit de centre. De fet, a l’hora de les campanyes electorals, fins i tot l’extrema dreta o esquerra volen assumir aquest centre. Després se n’obliden i mercadegen amb aliances d’esquerres, de dretes o amb el que sigui, així com amb polítiques d’un o un altre costat, quan en realitat ningú té ben definit on comença i acaba la dreta i l’esquerra. El que sí que està ben definit, almenys per a mi, és el significat de dues paraules: bé comú. El bé comú hauria de ser l’ideari polític del centre.

Lamentable­ment, Ciutadans va néixer en la indefinici­ó i continua en això, fent batzegades ideològiqu­es, estructura­ls i de facto quan té una cadira buida per asseure’s. Massa pressa, massa ambició. Això l’està abocant a l’autodestru­cció. Cal anar a poc a poc per construir una societat millor. És una pena, perquè el que necessita el nostre país és equilibri, harmonia i una bona dosi de respecte, empatia i autorespon­sabilitat en lloc de tanta bandera, tant narcisisme i tant odi.

El que la majoria silenciosa està demanant a crits, els polítics no ho senten i continuen obsessiona­ts pel poder, cosa que tampoc és democràtic­a, perquè en una veritable democràcia només es delega temporalme­nt el govern, mai el poder. No volem assumir que això és una partitocrà­cia. Tant de bo aprenguem aviat a obrir la ment al despertar, en lloc d’obrir només els ulls.

nCap flor va sobreviure a aquest últim hivern; terra cremada pel fred i l’aldarull, branques pansides d’ocres arbusts apuntant al cel, sarments sense cap mostra de la seva recent agonia. És tot el que abastaria la vista si hi hagués horitzó. Sense paraules no hi haurà consol, i sense noves complicita­ts les tiges pansides mai brotaran de nou.

Ha finalitzat una etapa. S’ha

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain