El Periódico - Català

El problema més greu, la pandèmia

- Rafa Zamora

SANT SEBASTIÀ (GUIPÚSCOA)

Jo flipo, i no és per cap efecte secundari de la Covid–19. Portem un any de pandèmia i aquí el que no corre, vola: bisbes vacunantse els primers per retardar la seva vida eterna al paradís, infantes que fan turisme per colar-se en el mateix... I polítics trànsfugue­s canviant de sigles per tal de continuar vivint amb l’esquena dreta. ¿I si ens deixem de baralles i acabem d’una vegada amb el problema més greu? ¿Que quin és? No és Pedro Sánchez ni Pablo Iglesias; no és Bárcenas ni Ayuso, ni tan sols l’auge de la ultradreta, l’independen­tisme o els negacionis­tes. El problema més gran es diu pandèmia (i no és cap «pla», que diria Victoria Abril). Algunes propostes en ment de tots arriben a orelles de polítics sords, per exemple:

1. Alliberar les patents de les vacunes. Els governs van sufragar la investigac­ió, per tant, les farmacèuti­ques ja han obtingut prou beneficis (i si no, comprovin les seves accions en borsa).

2. Vacunació massiva les 24 hores els set dies a la setmana,

en tota mena d’espais i locals municipals. ¿Que falta personal? Contractin-ne més.

3. L’obligatori­etat en la vacunació pot portar problemes legals, però amb el negacionis­ta caldrà fer igual que quan un esquiador té un accident fora de

pista: per ser imprudent, que pagui les despeses derivades de l’accident.

4. Investigar certes pràctiques de lobbies farmacèuti­cs. La vacuna hauria d’arribar a tots els països per igual sense preferènci­es per ser el millor postor.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain