El Periódico - Català

Els Mossos revisen la forma d’atendre les maltractad­es

La policia catalana forma els seus agents perquè no qüestionin el testimoni de les víctimes de la violència masclista i les entenguin.

- ELISENDA COLELL

«¿I per què has estat vuit anys amb aquesta parella si et maltractav­a?». Aquesta és una pregunta que bé podria sentir una dona que arriba a la seva comissaria més pròxima i vol denunciar l’agressor amb qui conviu. «Jo no fico la mà al foc perquè cap agent no faci aquesta pregunta a una dona maltractad­a, però la nostra feina és formar els agents, tots, perquè entenguin que aquesta és una pregunta errònia. I que no la facin. De res ens serveix tenir una unitat ultraespec­ialitzada si els agents corrents que entraran al domicili, que prendran la denúncia a la dona maltractad­a, no entenen el complex procés de la violència masclista». Així de contundent respon la inspectora Montserrat Escudé, responsabl­e de l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana dels Mossos. Ha encapçalat la lluita per acabar amb la xifra negra de les dones que no denuncien el masclisme. I ho fa fent autocrític­a. Però és clara respecte a això. «Si les dones no tenen les seves necessitat­s bàsiques resoltes és impossible assumir un procedimen­t judicial», afirma aquesta policia.

El mes que ve, els Mossos estrenen una línia de WhatsApp perquè les dones que pateixen violència masclista puguin informar-se sobre el procedimen­t judicial. Aquesta és una mesura que implementa la policia catalana perquè les dones que pateixen la violència masclista confiïn més en els cossos de seguretat i la justícia, i denunciïn els seus martiris.

Una altra de les estratègie­s és formar els agents, de tots els nivells, per evitar que les víctimes se sentin qüestionad­es. «Que no els sorprengui que les dones es presentin al judici amb el seu agressor, que no es preguntin per què tarden més de vuit anys a denunciar. Tots hem de conèixer la complexita­t que comporta la violència masclista», afegeix Escudé.

La inspectora també admet que és essencial que la policia busqui proves de les víctimes que demostrin els abusos o el maltractam­ent. «Nosaltres hem de provar el maltractam­ent, no qüestionar-lo. Hem d’evitar que elles sostinguin tota la càrrega probatòria. Ens hem de fixar en les càmeres de videovigil­ància, en l’entorn, indagar en testimonis... Ho podem fer millor i ho hem de fer millor», reconeix.

Malgrat tot, l’agent també admet que les dones que denuncien han d’estar preparades per a això. «Han de tenir resoltes les necessitat­s bàsiques», reitera. Entén, i agraeix, que la xarxa de serveis socials especialit­zats les atengui sense que hagin denunciat l’agressor.

 ?? Elvira Urquijo / Efe ?? Protesta a Las Palmas per la sentència de ‘La manada’ de Pamplona.
Elvira Urquijo / Efe Protesta a Las Palmas per la sentència de ‘La manada’ de Pamplona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain