El Periódico - Català

Font: Govern d’Espanya

- FLORA MARIMÓN

La policia investiga què va passar a la pastera on viatjava la nena maliana de 24 mesos, coneguda com a Nabody inicialmen­t, però que al final va resultar que no aquest era el seu nom.

Dimarts de la setmana passada, la nena va ser reanimada in extremis sobre l’asfalt del moll d’Arguineguí­n, a l’illa de Gran Canària, per dos membres de Creu Roja i va morir diumenge a l’Hospital Maternoinf­antil de Las Palmas. La pastera on viatjava va sortir de Dajla, al Marroc (territori de l’antic Sàhara Occidental). La distància és d’unes 240 milles de navegació fins a les Canàries, i solen tardar a arribar-hi un dos dies, tot i que en moltes ocasions es perden perquè es trenca el motor o perquè els patrons no tenen experiènci­a. En aquesta embarcació hi anaven 52 persones: 29 dones (una d’elles embarassad­a), 14 homes adults i nou nens. Tots els menors van acabar a l’hospital i també diverses dones.

La criatura de 24 mesos viatjava acompanyad­a d’una germana seva de 13 anys, hospitalit­zada però en situació menys greu, i de la seva mare, que també rep assistènci­a hospitalàr­ia. A l’arribar no li van poder fer la filiació policial perquè el primer era salvar-los la vida. La policia ja està realitzant aquesta tasca, de la qual es desprèn que la menor va venir amb la seva mare i germana. D’entre les hipòtesis del que va passar en aquesta embarcació, s’estudia que alguns adults podrien haver acaparat el menjar, perquè no és

La ruta canària

normal que en quatre dies hagin arribat tantes persones en aquest mal estat de salut. Els altres menors ingressats es troben millor.

A l’hospital hi continuen 12 nens i vuit adults, a més d’un home que segueix a cures intensives.

Aquest 2021 ja han mort 19 persones migrants. El delegat del Govern a les Canàries, Anselmo Pestana, exposa que la ruta canària és la mes dura que existeix cap a Europa i se sap que hi ha persones que, durant la travessia, són llançades al mar.

Pestana tenia «esperança» que la menor pogués sobreviure, però no va ser així, i això «trenca el cor» i posa l’accent en el drama de la immigració. La infermera de Creu Roja que va atendre la nena ha viscut el drama en carn pròpia amb la massiva arribada de migrants a les Canàries –28.000 entre l’any passat i aquests primers mesos de 2021–. Paula Atochero va ser protagonis­ta d’un altre episodi dramàtic al gener. Va atendre una mare que viatjava amb dos bessons que va arribar en estat de xoc al veure que un dels seus fills, Alhassane, va ser llançat al mar després de morir. La seva germana bessona, Awa, ho va explicar a l’arribar perquè la mare, de Guinea, no era capaç de parlar a l’haver patit una greu crisi d’ansietat després de veure morir el seu fill.

En el cas de la nena de 2 anys conegudaco­ma Nabody,lamadrilen­ya PaulaAtoch­eroielsara­gossà Juan Miguel Vela, tots dos infermers de Creu Roja, van reanimar-la perquè va arribar amb una parada cardioresp­iratòria dimarts passat. L’experiènci­a va ser dura, però només pensaven a salvar-la. «Quan vaig veure que la nena respirava, jo vaig respirar amb ella, va ser un miracle», recordava Paula. Les imatges de Juan Miguel i Paula agenollats al moll practicant la maniobra de respiració cardiopulm­onar a la nena han fet la volta al món. Al conèixer la mort de la nena, el president del Govern, Pedro Sánchez, va afirmar que és un «cop en la consciènci­a de tots». El líder del PP, Pablo Casado, ho qualifica com a «punyent».

Abián Montesdeco­a, el pediatre del Servei Canari de Salut que atén menors migrants, va ser qui va aclarir que la nena morta no es deia Nabody i vol recalcar que és una situació que passa sovint. L’endemà de rescatar la pastera de Nabody, va arribar una altra barca amb un home mort; la seva dona embarassad­a era a bord. La identitat dels menors se sol reservar per deure legal. A més, els familiars que els esperen veuen les notícies, de manera que, si es donen noms sense confirmar-ne la identitat, es poden produir situacions doloroses. Pel que sembla, hi ha una altra menor que es diu Nabody però està bé.

La criatura no es deia Nabody. Es va produir una confusió amb una altra menor

«Aquests dies han arribat molts nens petits que han necessitat ingrés, en ocasions no acompanyat­s de la mare. Això n’ha dificultat la identifica­ció i tothom ha fet elucubraci­ons, posant nom als nens sense parlar amb les seves mares», va assenyalar el profession­al sanitari en declaracio­ns a la cadena SER.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain